DSÖ’den ‘aşı milliyetçiliğine’ karşı yeni uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgın nedeniyle oluşturulan aşı sistemi Covax kapsamında yoksul ülkelere dağıtılan aşıların yetersiz kaldığı uyarısında bulundu.

Covid-19 salgınına karşı geliştirilen çok sayıda aşıdan milyarları aşan dozda üretilirken, bu dozlar Avrupa ülkeleri, Rusya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile gelişmiş birçok ülke arasında paylaşılıyor. Aşıdaki adaletsizliği aşmak amacıyla DSÖ tarafından oluşturulan ‘Covax’ adlı mekanizma ise oldukça yavaş işliyor.

ZENGİNLER MİLYARLARCASINI SATIN ALDI; 34 MİLYONU COVAX’A GİTTİ

Ülkelerin kendi imkanlarıyla yaptıkları satın alımlara ek olarak Covax üzerinden şimdiye kadar sadece 20 milyon doz Covid-19 aşısı ihtiyacı olan ülkelere sevk edildi. DSÖ’ye göre, bu kapsamda 20 ülkeye aşılar gönderildi.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, önümüzdeki hafta en az 31 ülkeye 14,4 milyon doz daha aktarılacağını duyurdu. Ancak Ghebreyesus’a göre Covax kapsamında aşıların toplanması işlemi oldukça yavaş ilerliyor.

İKİ AYDA ANCAK YÜZDE 3’ÜNE YETECEK DÜZEYDE

DSÖ Genel Sekreteri, Covax kapsamında sevk edilmesi öngörülen aşıların mayıs ayı sonuna kadar yoksul ülkelerin nüfuslarının ancak yüzde 2 ila 3’ü arasında bir kısmının aşılanmasına yeteceği uyarısında bulundu.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ

Zengin ülkeleri eleştiren Tedros Adhanom Ghebreyesus, birçok ülkenin kendi iç kamuoylarının baskısı nedeniyle aşıları depoladıklarına dikkati çekti. Ghebreyesus, daha önce de birçok ülkedeki ‘aşı milliyetçiliğine’ sert eleştiriler getirmişti.

DSÖ yetkililerinden Dr. Michael Ryan da aşıların dağıtımının oldukça yavaş ilerlemesinin ‘endişe verici’ olduğunun altını çizerken, birçok yoksul ülkede üçüncü ve hatta dördüncü salgın dalgalarının yaşanmasına neden olacağını söyledi.