Dünya’nın en büyük kuşu tespit edildi

Dünyanın en büyük kuşunun fil kuşu olduğu biliniyordu ancak hangisi olduğu konusunda yüzyılı aşkındır çelişkili bilgiler vardı.

Bilim insanları, hangi fil kuşunun dünyanın en büyük kuşu olduğunu belirledi. Bu kuşlar 60 milyon yıl boyunca, Madagaskar savanları ve tropikal ormanlarından geçtiler. Bundan yaklaşık bin yıl önce yeni dalga insan kolonlarının bölgeye ulaşması ardından yok oldular.

19’uncu yüzyılda Avrupalı hayvanbilimciler bu sıradışı yaratıklara ilgi duymaya başladılar. Fil kuşlarını avlamak isteyen bu hayvanbilimciler, sözkonusu kuşların iskeletler ve fosilleşmiş yumurtalarını yağmaladılar.

Bugüne kadar en büyük kuş unvanı Aepyornis titan adlı fil kuşuna aitti. Bu kuş, 1894 yılında İngiliz bilim insanı C.W. Andrews tarafından tasvir edilmişti. Ancak bazı bilim insanları, bu kuşun farklı bir tür olduğunu belirtti.

26 Eylül’de Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada ise fil kuşunun diğer bir türü olan “Vorombe Titan”ın en büyük kuş olduğu belirtildi.

AFP’ye konuşan “Zoological Society of London”dan araştırmanın yazarlarından James Hansford, yaklaşık 860 kilogram (yetişkin bir zürafa ağırlığında) olan fil kuşu için “Kesinlikle uçamıyorlardı” dedi.

Bilim insanları bu sonuca varmak için dünya genelinde bulunan fil kuşlarının kemiklerini inceledi.