Hakkari'de kaplıca havuzlarına yoğun ilgi

Başkale ile Hakkari arasındaki Avareş (Karasu) bölgesinde halkın kendi imkanlarıyla yaptığı kaplıcaya havuzlarına yoğun ilgi gösteriliyor. Her gün yüzlerce kişi şifa bulmaya geliyor.

Zap suyunun kenarında çıkan sıcak su kaynağı, Hakkari bölgesinin tek sıcak su kaynağı. Yıllardır harabe olan ve vatandaşların kendi imkanlarıyla yaptığı kaplıca, yaz ayları boyunca Van, Hakkari, Yüksekova, Başkale, Şemdinli ilçe ve köyleri ile başka yerlerden gelen insanların akınına uğruyor.

Avareş (Karasu) bölgesinde bulunan kaplıcadan birçok hastalık için şifa bekleniyor. Başta bölge halkı olmak üzere birçok yerden insanlar geliyor. Van-Hakkari sınırları arasında olduğu için ne Hakkari ne de Van Valiliği ilgileniyor. Yıllarca bu tesisin yapılması için hem Van Valiliği hem de Hakkari Valiliğine defalarca dilekçeler verildi. Hakkari Valisi, kaplıcanın Van sınırları içerisinde olduğu için yapmadığını söylüyor. Van Valisi ise tesis yapılması için hep sessiz kaldı.

Hakkari bölgesinin tek kaplıcası olduğu için yöre halkının yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden yurttaşlar, şunları söyledi: “Özellikle bazı hastalıklara çok iyi geliyor. Daha önce kaplıca çamur haldeydi. İnsanlarımızın çoğu, başka yerlerde bulunan kaplıcalara gidiyordu. Bu da insanlarımıza maddi olarak çok zorluyordu. Kendi kaplıcamız vardı ama bakımsızlıktan dolayı giremiyorduk. Şimdi kendi imkanlarımız dahilinde havuzlar yaptık. Devlete ihtiyaç duymadan kendi kaplıcamızı kendimiz yaptık.”