Maskeler hayat kurtarırken doğaya ciddi zarar veriyor

Covid-19 salgını nedeniyle tek kullanımlık maskelerin tüketimindeki artış tarihte olmadığı kadar fazlalaşırken, doğaya verecekleri zarara karşı da dikkatli olunması gerekiyor.

Dünya ülkelerinin birçoğunda salgın önlemlerinin kısmi olarak gevşetilmesiyle birlikte özellikle toplu taşıma araçlarında ve kamusal alanlarda maske kullanımı artış gösteriyor. Henüz kesin bir sayı verilemezse de her gün milyar düzeyinde tek kullanımlık maske tüketiliyor.

Ancak maske başta olmak üzere birçok korunma amaçlı ürünün tüketimindeki artış, dikkat edilmediği takdirde ekolojiye büyük zarar verebilir.

Sağlık kuruluşlarında tek kullanımlık maske, eldiven veya diğer korunma amaçlı ürünlerin uygun bir biçimde çöplere atılması gerekiyor. Çünkü bu tür ürünlerin şimdilik geri dönüşümünün yapılabilmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Bireysel kullanımda ise bu denli iyimser olunamıyor.

PETROL KAYNAKLI BİR ÜRÜN

Birçok ülkede maskelerin gelişigüzel atılmalarına dair kararnameler çıkartılsa da bireylerin bu konuda duyarlı olmaması halinde çevreye ve sağlığa verilen zarar çok büyük olabilir. Tek kullanımlık maskelerin büyük oranda plastik içerdiği biliniyor. Maskelerde kullanılan öncelikli madde olan polyproplen, aslında petrolden elde edilen bir yan ürün.

DOĞAYA KARIŞMASI 450 YIL ALIYOR

Maskeler konusundaki en büyük endişe, uygun biçimde toplanmamaları halinde doğaya verecekleri zarar. Zira maskelerin kendi başına doğaya karışmasının ortalama 450 yıl alacağı tahmin ediliyor. Bu da tıpkı yıllardır üzerinde çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılan plastik ürünler gibi büyük bir ekolojik tehlike demek.

Ayrıca gelişigüzel atılan maskelerin kanalizasyon sularına karışmaları halinde çok daha büyük bir kirliliğe neden olmaları söz konusu.

ENFEKSİYONUN YAYILMA RİSKİ DE VAR

Tek kullanımlık maskelerin neden olacağı bir diğer tehlike ise, salgının yayılmasında rol oynayabilecek olması. Bu nedenle de kullanılan maskelerin sokağa atılmaması ve önce ayrı bir poşette en az 24 saat bekletildikten sonra normal çöpe atılmaları tavsiye ediliyor. Bu sayede hem sıradan bireylerin hem de çöp toplamada çalışan bireylerin sağlığı tehlikeye atılmamış olacak.

Tek kullanımlık maskelere alternatif olarak virüs bulaştıran tükürük parçacıklarının engellenmesinde en az yüzde 80 oranında başarı sağlayan çok kullanımlı dokuma maskeler gösteriliyor. Bu maskeler gerekli testler yapılarak 5, 10 ve hatta 50 kez yıkanarak kullanılabilecek şekilde üretiliyor. Ancak dokuma maskelerin kaynar su yerine çamaşır makinasında 60 derecede en az 30 dakika yıkanmaları gerekiyor. Ayrıca bu maskeler için deterjan kullanmak yeterli ve kesinlikle beyazlaştırıcı çamaşır suyu ile yumuşatıcıların kullanılmaması da öneriliyor.