Pakistan ve Afganistan’da ölü sayısı 130’u aştı

Pakistan ve Afganistan’da kötü hava koşulları nedeniyle son iki hafta içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı 130’u aştı.

Her iki ülkede, kar yağışı, yağmur ve su baskınları nedeniyle en az 132 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bunların en az 93’ü Pakistan’da hayatını kaybederken, 76’sı da yaralandı. Afganistan’da ise en az 39 kişi yaşamını yitirdi, 60’ı da yaralandı. Bir önceki bilançoda her iki ülkeden 110 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Pakistan’da en fazla etkilenen bölge Keşmir oldu. Ulusal Felaketleri Yönetim Kurumu’na göre Keşmir bölgesinde son günlerde 62 kişi yaşamını yitirdi, 53 kişi de yaralandı. Sadece yoğun kar yağışı alan Neelum vadisinde en az 19 kişinin öldüğü, 10 kişinin de kaybolduğu bildirildi.

Keşmir bölgesinde çığ felaketleri nedeniyle 150’yi aşkın ev ve dükkanın da yıkıldığı ya da zarar gördüğü bilgisi verildi.

Sistan Belucistan eyaletinde 31 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. Bu bölgedeki kurbanların çoğunun kadın ve çocuk olduğu bilgisi verildi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Yoğun kar yağışı ve toprak kaymaları sefalet ve ölüme yol açtı” dedi ve Pakistan ordusunu müdahaleye çağırdı.

Afganistan’da ölümlerin çoğunun ise aşırı kar yağışı ve yağmur nedeniyle çatıların çökmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Ulusal Felaketleri Yönetim Kurumu’nun sözcüsü Ahmed Tamim Azimi, AFP’ye yaptığı açıklamada “Batı ve Doğu vilayetlerinde 300’ü aşkın ev tamamen ya da kısmen hasar gördü” dedi.