Tonlarca mandalina bahçelerde çürümeye terk edildi

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz İzmir'de narenciye üreticilerini de vurdu. Tonlarca mandalina bahçelerde çürümeye terk edildi.

Türkiye bir zamanlar, tarım deposu olarak değerlendiriliyordu. Çok sayıda tarım ürünü yetiştiriliyordu. Bu tarım ürünlerden biri de narenciyeydi. Türkiye narenciye üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyordu. Narenciye ihracatında ise ilk 5 ülke arasındaydı.

Türkiye’de çiftçiye yeterli desteğin verilmemesi, ekonomik ve siyasi krizler tarım ürünlerini bitirme noktasına getirdi. Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi, C vitamini deposu mandalina, bu yıl bahçelerde çürümeye terk edildi. Binlerce mandalina ağacı bahçelerde alıcı beklerken, toplanmayan mandalinalar dökülmeye başladı.

ZARARINA SATIYORLAR

Tüccarların insafına bırakılan mandalina üreticileri, ürünlerini zararına satmaya çalışıyor. Birçok mandalina üreticisi halen alıcı bulamazken, alıcı bulan üretici ise ürünlerini zararına satıyor. Market, manav ve pazarlarda mandalinanın kilosu 3 ile 5 lira arasında satılıyor. Dışarıda 5 liraya kadar satılan mandalina kilosunu üretici bahçesinde tüccara 400 ile 500 kuruş arasında satabiliyor. Üreticinin zararına sattığı ürünlerden tüccarlar kazanıyor.

Ekonomik kriz ile birlikte mazot ve gübreye yapılan zamlar nedeniyle ürünlerini istediği fiyata satamayan çiftçi, tüccarın insafına bırakılmış durumda. Fiyat belirlemelerinin tüccarların elinde olduğu tarım ürünlerinde, mandalina fiyatlarını da tüccar belirliyor.

‘300 KURUŞA ALIYORLAR, 5 LİRAYA SATIYORLAR’

İzmir Seferi Hisar ilçesinde Narenciye bahçesi bulunan Hakan Ölmez, İzmir’de mandalina fiyatlarının tüccarların belirlediğini söyledi.

Türkiye’de başta hükümet olmak üzere tüm devlet kurumlarının çiftçiyi düşünmediğini belirten Ölmez, "Bahçemde tonlarca mandalina bulunuyor. Alıcı bekliyorum ama yaptığım masrafları çıkaracak bir fiyat alamadım. Buraya gelen tüccar kendi kendine fiyat veriyor. Tüccarlar genellikle 300 ile 500 lira arasında fiyat veriyor” diye konuştu.

“Bizden bu fiyata alıyorlar, pazarlarda 4 veya 5 liraya kadar satıyorlar” diyerek tepki gösteren Ölmez, şunları ekledi: “Bir yıl boyunca bütün emekleri biz veriyoruz ama emek vermeyen başkaları kazanıyor. Birçok arkadaşım tüccarların belirlediği fiyata sattı. Ben ise halen bekliyorum. Bir haftaya kadar satamazsam, tüm ürünlerim çürüyecek. Bu ülkede üreteni düşünen biri çıkmadığı sürece durumumuz hep böyle olacak."