İki Alman polis amirine ‘Rojava davası’

Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla 2019’da Köln’de gerçekleşen kitlesel eylem öncesinde provokatif açıklamalar yapan iki polis amirine açılan dava bugün başlıyor.

19 Ekim 2019 günü Almanya’nın Köln kentinde birçok Alman sol grup ve sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde “Türk devletinin işgal saldırıları durmalı ve Rojava ile dayanışmalı” adıyla kitlesel protesto eylemi organize edilmişti.

Binlerce kişinin katıldığı ve aşırı sağcı parti AfD dışında bütün Alman partilerinin de destek verdiği gösteride, Türk devletinin 9 Ekim’de Girê Spî ve Serêkaniyê’ye başlattığı saldırıların son verilmesi talep edilmişti.

Ancak gösteri öncesi Köln Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis amirlerinin provokatif açıklamaları dikkat çekmişti.

18 Ekim 2019’da basın toplantısı düzenleyen Köln Emniyet Müdürü Uwe Jacob ve gösteriden sorumlu polis amiri Klaus Rüschenschmidt, “Aldığımız duyumlara göre silahlı ve bıçaklı bin Kürt gösteriye katılacak” diyerek, Rojava ile dayanışmayı kriminalize etme çabası içine girmişlerdi.

POLİSLER AÇIKLAMALARIYLA SUÇ İŞLEDİ

Her iki polis yetkilisi Kürtlerin sağa-sola saldıracağını iddia ederek daha önce izin verilen gösterinin yasaklanmasını talep etmişti.

Hiçbir şiddet olayının yaşanmadığı ve tamamen barışçıl şekilde sona eren yürüyüş ile mitingin ardından Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol) isimli kuruluş, söz konusu iki polis yetkilisinin provokatif tavrını yargıya taşıdı.

Kuruluş, ellerinde hiçbir kanıt olmadan Kürtlerin gösteride şiddet yöntemlerine başvuracağını iddia ederek Kürtleri ve Rojava Kürdistanı ile dayanışanları hedef gösteren polislerin suç işlediğine dikkat çekti.

Kaynak ve belge olmadan suçlama öne sürdükleri ve barışçıl geçen bir gösteriyi yasaklamaya çalıştıkları gerekçesiyle polis amirleri Jacob ve Rüschenschmidt hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün Köln İdari Mahkemesi’nde görülecek.