İsviçre’de ‘Erdoğan’ı öldür’ davası başlıyor!

İsviçre’de 2017 yılında “Erdoğan’ı kendi silahları ile öldürmek” yazılı pankart açtıkları için soruşturma konusu olan 4 kişi hakkındaki dava 18 Ocak’ta başlıyor.

Türk devletinin zulmünü protesto etmek için Bern kentinde 2017 yılında yapılan bir eylem sırasında açılan “Erdoğan’ı kendi silahlarıyla öldürmek” pankartı, dava konusu oldu.

Dört kişinin yargılandığı dava 18 ve 19 Ocak’ta görülecek. Yargılanan kişiler, “suça ve şiddete teşvik” suçlamasıyla üçer yıl hapis riski altında bulunuyor.

2017’deki eylem İsviçre ve Türkiye arasında diplomatik krize neden olmuştu.

“Ranversé” sitesinde yer alan bir bildiriye göre, Sontagsblick isimli İsviçre gazetesinin yayınladığı bir haberde, Türkiye’nin baskıları nedeniyle Federal Dışişleri Departmanı’nın bir çok kez soruşturmayı yürütenler nezdinde müdahalede bulunduğuna dikkat çekildi.

Davaya ilişkin “Ranversé” isimli internet sitesinde, “Sanıklar için baskıyla yüzleşmenin en iyi yolu, bu davayı Türkiye'deki faşizm hakkında ‘söylenmesi gerekeni söylemek’ için bir fırsat olarak görmektir” ifadeleri dikkat çekti.

Ranversé sitesi, “İsviçre'nin Erdoğan faşizminin arka üslerinden biri olduğunu unutmuyoruz. Dolayısıyla bu direnişin eksenlerinden biri bizim elimizde” dedi.
Sanık olarak yargılananlar özellikle bu dava ile “örgütlenen ve yoğunlaşan direnişi” gündemleştirmeyi amaçlıyor.

Bu amaçla “killerdoganprozess.ch” sitesinde direnişin farklı boyutlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir kampanya yürütülüyor. Bunlar arasında sınırdışılara karşı mücadele, özgür yaşam için patrirka ile mücadele, insanlık ve doğa için mücadele, Avrupa kalesinin sınırlarını kırmak, Erdoğan’ın işgal savaşı, dronlarla işlediği cinayetler ve kimyasal silahlarla düzenlediği saldırılara karşı Rojava devrimini savunmak ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük için mücadele gibi konular var.

Davada yargılananlarla dayanışmak amacıyla 18 Ocak günü “Hodlerstrasse 7” adresindeki Bern Bölgesel Mahkemesi önünde bir eylem düzenlenecek.