İsviçre’de halk kimyasal saldırılarına karşı alanlara çıktı

İşgalci Türk devletinin uluslararası yasaları çiğneyerek kimyasal silah kullanması İsviçre’de yaşayan Kürdistanlıları infiale geçirdi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik kimyasal silah kullanmasına karşı İsviçre’nin Basel, Zürih, Luzern ve Bern kentlerinde CDK-S ve YJK-S'nin acil eylem çağrılarına cevap veren Kürdistanlılar akşam saatlerinde eylemler düzenledi.

BERN

Bern’de yaşayan Kürdistanlılar Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırılarında kimyasal silah kullanımına başvuran Türk devleti ve ortağı KDP’ye karşı alanlara çıktı.

Bern Banhof önünde bir araya gelen Kürdistanlılar üzerinde “Bimre xiyanet”, “Bijî berxwedana gerîla” yazılı pankart, KCK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı.

İsviçre Parlamentosu önüm kadar yürüyen Kürdistanlılar sık sık “Bijî berxwedana gerîla”, “Terörist Erdoğan”, “Bimre xiyanet”, sloganları attı. 

Türk devletinin uluslararası yasaları çiğneyerek kimyasal silah kullanıldığını dile getiren Kürt siyasetçi Necdet Atalay, vicdan sahibi herkesin bu saldırılara ses çıkarması gerektiğini ifade etti. Ukrayna’da kimyasal silah kullanılsaydı Avrupa devletlerinin hızlı bir şekilde tepki göstereceğine dikkat çeken Atalay, Avrupa devletlerinin Kürdistan’daki işgale karşı iki yüzlü davrandığını belirtti. Kürtlerin dağlarda direnen çocuklarına sahip çıkması gerektiğini kaydeden Atalay, “Türk devleti tüm kazanımlarımızı ortadan kaldırmak istiyor. Ama bizler yüz yıl önceki Kürt halkı değiliz. Gerillamıza güveniyoruz; mutlaka kazanacağız” dedi. Atalay, Kürtlerin bulunduğu her yerde seslerini gerillaya ulaştırmaları çağrısında bulundu. 

Eylem atılan sloganlarla sona erdi. 

LUZERN

Luzern’de yaşayan Kürdistanlılar'ın eylem adresi Bahnhofplatz'tı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Almanca yapılan açıklamada Türk devletinin Kürdistan'da ve özellikle Medya Savunma Alanlarında yaptığı zehirli gaz saldırısını güçlü bir şekilde kınadıklarını, bu duruma ortak olan KDP’nin Kürtler içinde bir infial ve çatışma istediği dile getirildi. Bu durum kabul edilemez bulunurken, uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi istendi. 

Yapılan açıklama sloganlarla sona erdi.

BASEL

Basel merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları burada bir eylem düzenledi. Türk devletine ve ihanetçi güçlere karşı öfkenin hakim olduğu gözlenen eylemde sık sık gerilla mücadelesinin sahiplenildiği sloganlar atıldı. Almanca bildirinin okunduğu eylemde kurumlar adına Kürt halkıyla dayanışma çağrılarının yapıldı.  Daha sonra yürüyüşe geçen halk tren istasyonu içerisine yöneldi.  Burada uzun süre slogan atılması sonrası Kürt Toplum merkezi adına Kürt halkına yönelik sürdürülen katliam saldırına karşı Kürt halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı. 

ZÜRİH

Zürih kentinde de Kürdistanlılar eylemdeydi.

Saat 22.00'de merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları burada bir miting düzenledi. Birleşik Mücadele Güçleri bileşenlerinin de destek verdiği eylemde Almanca basın metni okundu.

CDK adına yapılan konuşmada, 'Bu insanlık suçları karşısında Kürdistanlılar olarak susmayacağız. Alanlarda olmayı sürdürerek gerillanın mücadelesine sahip çıkacağız" denildi. İsviçreli devrimci kurumlar adına Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirten konuşmalarla devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı.  

Kürdistanlılar yarın da birçok merkezde alanlarda olacak 

Yine bu kapsamda Solothurn kentinde Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliamı öngören insanlık ve savaş suçu saldırılarına karşı yarın 3 günlük çadır eylemi başlatılacak.