Almanya, işgal saldırılarına sahip çıktı

Türk devletinin son işgal saldırılarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Almanya'nın AB İşleri Bakanı Anna Lührmann “Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine önem veriyoruz” derken, işgal saldırılarına arka çıktı.

Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına dönük 17 Nisan 2022’de başlattığı işgal saldırısını Federal Alman Meclisi’nin gündemine taşıyan Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, dün verdiği soru önergesinde Olof Scholz’un başbakanlığındaki Federal Hükümet’in tavrını sordu.

Federal Meclis Bilim Servisi'nin Türk devletinin Suriye ve Irak’a yönelik işgal saldırılarını uluslararası hukukun ihlali biçimde gördüğünü hatırlatan Sol Partili parlamenter Akbulut, “Türk devletinin saldırıları Rusya’nın Ukrayna’ya dönük işgal saldırısına benzemesine rağmen Federal Hükümet neden aynı tavrı almıyor?” sorusu yöneltti. 

Akbulut’un önergesine Scholz hükümeti adına Almanya’nın Avrupa Birliği İşleri Bakanı Anna Lührmann yanıt verdi.

Lührmann, Rusya’nın Ukrayna işgaliyle Türkiye’nin askeri operasyonları arasında benzerlik olmadığını öne sürerek hükümet adına şu görüşleri dile getirdi: “Rusya, egemenliği tanınan bir devlete saldırarak sivilleri hedef alıyor. Türkiye ise daha önceki askeri operasyonlarda olduğu gibi Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51. Maddesi’ni dayanak meşru savunma hakkını kullandığını bildiriyor.”

Türkiye’nin “terörle mücadelede” orantısız güç kullanmaması gerektiğini bildiren Lührmann, diğer yandan da hükümet olarak Irak’ın dağlık bölgelerinde gerçekleşen askeri harekatlardan endişe duyduklarını ve konuyu düzenli biçimde bütün muhataplarıyla görüştüklerini belirtti. Alman bakan son olarak Türkiye’nin bu askeri harekatlarda uluslararası hukukun insani boyutuna dikkat etmesi gerektiğini ve Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istedi.

'YEŞİLLER TÜRKİYE’NİN SAVAŞINA GÖZ YUMUYOR'

Yeşiller Partisi üyesi Anna Lührmann’ın yanıtına ilişkin açıklama yapan Sol Parti Milletvekili Akbulut ise “Daha önce Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının “uluslararası hukuku ihlal” anlamına geldiğini ifade etmişti. Bunu bile bile Yeşiller Partisinin sorumluluğunda olan alman Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin savunma hakkından bahsediyor” dedi.

Yeşiller Partisi eski prensiplerinden uzaklaştığını, artık savaş karşıtı değil NATO partneri Türkiye’nin savaşına göz yumduğunu belirten Akbulut, devamla şu hususlara dikkat çekti: “Almanya hükümeti şimdiye kadar hukuka aykırı bu saldırıları görmemezlikten geldi. Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı yaptığı bütün savaşlar Almanya'nın bilgisi dâhilinde yapılıyor. Bu yaklaşımıyla SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan Alman hükümeti uluslararası hukuku görmezden geliyor ve inandırıcılığını kaybediyor.”