Şengal katliamının yıl dönümünde Kürtler alanlardaydı

Fransa’nın Marsilya, Almanya’nın Giessen, Berlin ve Köln ile İsveç'nin Uppsala kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Şengal katliamının yıl dönümünü protesto etti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Parlamentosu önünde bir eylem düzenlendi.

Meclisa Siwanen Jinen Êzidî, Destan Kadın Meclisi, Êzidî Federasyonu NAVYEK, Navenda Kürdistanan Azat tarafından organize edilen yürüyüşe çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı.

Şengal katliamında yaşamını yitirenler ve devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan mitingde bir konuşma yapan Nujiyan Günay, “Başta Êzidî inancı hedef alındı ve bununla Êzidî halkını yok etmeye çalıştılar. Osmanlı ve daha önceden yapılan katliamlar da başarısız olanlar bu katliamı gerçekleştirmek istediler. Gerillalar buna ‘dur’ dedi 9 kişi Kürt halkının iradesini taşıyarak katliama karşı durdular ve bunun başarıyla yaptılar. Bundan dolayı bizler borçluyuz ancak, mücadele ederek öderiz borcumuzu” diye konuştu.

Berlin CİK temsilcisi Mele Davut Övseme de hangi inanç olursa olsun, birlikte yaşanması ve birlikte mücadele çağrısında bulundu.

NAV-YEK sözcüsü Yılmaz Günay da birlik ve sağ duyulu yaklaşım çağrısında bulundu.

Meclisa Siwanen Jinen Êzidî adına konuşan Nure Alkış “Bizim geleceğimize yön verdiler. 9 gerilla Êzidîlerin mücadelesine yön verdiler. Bunun sayesinde birçok Êzidî gençleri örgütlenip topraklarını koruyorlar şimdi. Bunun tek mirasçısı var o da özgürlük hareketidir. Bizler bir kez daha sözümüzü yeniliyoruz ve asla mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

Şengal katliamında yaşamını yitirenlerin bir kısmının isimlerinin okunduğu eylem, “Biji berxwedane Şengal’e”, “Biji yekitiya birati”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı.

KÖLN

Şengal’de 2014 yılında 3 Ağustos tarihinde yaşanan soykırım saldırısı Almanya’nın Köln kentinde protesto edildi.

Şengal katliamında yaşamını yitiren Ezîdîler Köln’de anıldı.

Köln Viyan Kadın Meclisi ve Leverkusen Nucan Kadın Meclisi’nin düzenlediği miting HBF önünde saygı duruşu ile başladı.

Eylemde Almanca “Şengalli kadınlara özgürlük demek insanlık demek”, “Şengal soykırımı kabul edilsin, Statüsü tanınsın” yazılı pankartlar taşındı. Bugün de Şengal’e dönük saldırılara dikkat çeken Kürdistanlara “Görmediler duymadılar konuşmadılar” yazılı dövizlerle Avrupa ülkelerinin tutumuna dikkat çektiler.

İNSANLIK DRAMININ AYAK İZLERİ

Eylemde kadınlar DAİŞ tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satılan kadınları sembolize etmek için kara çarşaflar giyerek ellerini zincirledi. Katliamı beyaz kefenler giyerek, katliam ardından göçe zorlanan Êzidîleri ise ayak izleriyle anlattılar.

Eylemde Êzidî Kadın Hareketi’nin bildirisi okundu. Die Linke adına Murat Yılmaz da bir konuşma yaptı.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde Şengal katliamı protesto edildi. Kürdistanlılar ve dostlarının buluşma adresi Berlinerplatz’dı. Kirchplatz’a kadar yürüyen halk, sık sık, Şengal katliamını kınayan sloganlar attı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kürdistan halkına karşı geliştirilen katliamların daha güçlü örgütlülük ile boşa çıkarılabileceği belirtildi.

Eylem, bildirinin okunması ardından sona erdi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde düzenlenen bir eylem ile Şengal katliamı yıl dönümü protesto edildi.

Wasserturm’da düzenlenen eyleme FEDA Mannheim, Kürt toplum Merkezi ve Ronahi-Berinvan Kadın Meclisi organize etti.

Saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmalarda Şengal saldırılarının planlı ve politik olduğuna dikkat çekildi.

Şengal statüsünün tanınmasıyla gelecek katliamların önüne geçilebileceği vurgulandı.

Miting konuşmalardan sonra sloganlarla sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Amara ve Sara Kadın Meclisi’nin organize ettiği eyleme, Women Defend Rojava grubu, Courage ve ADKH kadın örgütleri de destek sundu.

Hauptwache Liebfrauenbrunnen Meydanı’nda düzenlenen eylem saygı duruşu ile başladı.

JXK, Amara Kadın Meclisi, Courage ve ADKH’nin mesajlarının okunduğu eylemde Şengal katliamı protesto edildi.

Kadın kırımı ve Êzidî soykırımının dile gelen pankartların da taşındığı eylemde 3 Ağustos’un Êzidî Soykırımı’nı anma günü ilan edilmesi çağrısı da yapıldı.

HEILLBORN

Almanya’nın Heillborn kentinde de Kürt Toplum Merkezi, Tevgera Jinen Ciwan’ın organize ettiği eylem ile Şengal’e düzenlenen soykırım saldırıları yıl dönümünde protesto edildi.

Kadınlar eylem boyunca kara çarşaf giyerek, DAİŞ zulmüne dikkat çeken dövizlerle oturdu.

Eylem konuşmalardan sonra, “Terörist Erdoğan” sloganları ile sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Medya Halk Evi’nin çağrısı ile Kornmark’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve Almanlar, DAİŞ çetelerinin Êzidî soykırımını protesto etti.

"DAİŞ katletti, dünya izledi", "Kürdistan'daki katliamı durdurun" pankartı ve Şengal katliam fotoğrafları taşınırken sık sık, " Katil Erdoğan, diktatör Erdoğan", " Türk ordusu Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı.

Eylemde yapılan açıklamada Êzidîler DAİŞ barbarlığına karşı direnişe PKK, YPG, YPJ güçlerinin koştuğunu ve Êzidîleri koruduğunu belirterek, "Her an soykırım ve katliam tehlikesi ile karşı karşıya olan Êzidîlere statü tanınmalı ve uluslararası hukuk işletilerek korumaya alınmalıdır" denildi.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de Rozerin Kadın Meclisi’nin çağrısı ile bir protesto eylemi düzenlendi. Dortmund HBF önünde yapılan eylemde çok sayıda Kürdistanlının katıldığı eylemde bildiri okundu.

WESEL

Almanya’nın Wesel kentinde de Şengal katliamı protesto edildi.

Mala Êzidîyan Wesel’in çağrısı ile düzenlenen eylem Wesel Am Berliner Tor’da yapıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda 6 yıl önce DAİŞ çetelerince gerçekleştirilen katliam protesto edildi. Agire Roje grubu tarafında teker teker Şengal katliamı ile ilgili teker teker yaptıkları konuşmalardan sonra halk yürüyüşe geçti.

Halk, DAİŞ çetelerinin elindeki kadınların sessizliğine dikkat çekmek amacıyla sessiz bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda Kürt halkının Kürdistan’ın dört parçasında tarihi bir mücadele sürecinde olduğu belirtildi.

Alman hükumeti ve Avrupa Birliği'ne Êzidîlere yapılan soykırımları kınamaları çağrısı yapılan eylemde sık sık "Katil Erdoğan", “Şengal'in statüsü tanınsın", “Yaşasın YBŞ" sloganları atıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde de Şengal katliamı protesto edildi.

Schadowplatz’da yapılan eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Soykırıma ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde, “Şehîd namirin”, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Uluslararası dayanışmayı yükseltelim”, “DAİŞ lideri Erdoğan” sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Şengal katliamı protesto edildi.

Şehit Meryem Kadın İnisiyatifi’nin Schlossplatz’da düzenlediği eylemde Şengal’de yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından katliamı anlatan Almanca bildiler okundu.

Eylemde “Feminicide karşı kendi kaderini tayin etme, Şengal’e statü” pankartı ve Şengal katliamında Şengal halkının yaşadıklarını anlatan pankart ve fotolar yer aldı.

Eylemde sık sık “Biji berxwedana Şengal”, “Jin, Jîyan, Azadi”, “Bütün işgalciler Kürdistan’dan defol” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Şengal katliamının yıl dönümü protesto edildi.

Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylem Vieux-Port Meydanı’nda yapıldı. “DAİŞ’in Kürt kadınlarını dünyanın gözü önünde pazarladığını biliyor muydunuz?”, “3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ 5000 Kürt kadınını kaçırdı biliyor muydunuz?”, “Sincar’daki kadınların özgürleşmesi insanlığın özgürleşmesidir” yazılı pankartlar ile PKK, TJK-E bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Saat 11.00’da katliama dikkat çekmek için siren sesi açan eylemciler katliamı protesto etti.

Eylemde bildiriler de dağıtıldı.

UPPSALA

İsveç’in Uppsala kentinde de Storatorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, Şengal'e yönelik soykırım saldırılarının 6. Yıl dönümünde DAİŞ çetelerini kınamak için bir eylem gerçekleştirdi.

Eylemde İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi'nin Şengal katliamı dolayısıyla yaptığı açıklama okundu.

“Yaşasın Şengal Direnişi” yazılı pankart, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın portrelerinin taşındığı eylemde İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Êzidîlere yapılan soykırımları kınamaları çağrısı yapıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Şengal katliamı protesto edildi.

Danimarka KTM ve Sêvê Kadın Meclisi’nin medyaya gönderdiği basın açıklamasının okunduğu eylemde

Mitinde gazeteci, yazar Tore Rorbæk, Êzidîlerin yaşadığı katliamı ve vahşette nelere şahitlik ettiğini dile getirdi.

Kürdistan’ın diğer partileri de Şengal katliamının vahşetini dile getirerek ulusal birlik çağrısında bulundular.

Êzidî genç kadın Lana Ali de yaşadıklarını “Ben düne kadar kim olduğumu bilmiyordum, saklıyordum ama bugün kim olduğumu biliyorum, ben Êzidî bir Kürt kadını Lana Ali’yim. Ailelerimizin, kadınların yaşadıkları vahşeti unutmayacağız” diye anlattı.

Ali, Şengal’in statüsünün önemine dikkat çekerek sözlerini bitirdi.

Leyla İmret’in de konuşma yaptığı eylem boyunca bildiriler dağıtıldı ve “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı.

LIMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol Şengal katliamı protesto edildi.

Teofilos Kürt Toplum Merkezi ve Kadın İnisiyatifi’nin çağrısı ile düzenlenen eylem Moloz parkında stant biçiminde yapıldı. Eylem bildirinin okunması ardından sloganlarla sona erdi.