Avrupa’da protestolar sürüyor: Sarı mekaplılar Kürdistan’ın onurudur

Türk devleti ve KDP‘nin ortaklığıyla gerçekleşen işgal ve soykırım saldırıları, Avrupa kentlerinde yapılan eylemlerle teşhir ve protesto edildi; işgale karşı amansız direnen HPG gerillaları selamlandı.

14 Nisan’dan beri Zap, Metîna ve Avaşîn’e bağlı bölgeleri savaş uçakları ve obüslerle bombalayan işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto eylemleri sürüyor. Avrupa ülkelerinde meydanlara akan Kürdistanlılar ve dostları, işgal saldırısına destek veren KDP’nin ihanetine öfke yağdırdı.

LONDRA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) aktivisti gençler “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında Türk devletinin ve işbirlikçisi KDP’nin saldırılarını kınamak ve teşhir etmek için İngiltere’nin başkenti Londra’da alanlara aktı.

Onlarca genç Londra sokaklarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK flamaları ve “Savaşa son” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti.

Çevredekilerin büyük ilgisini çeken eylemde, gençler yöresel kıyafetler ve mekap ayakkabılarla gerillanın yanında olduklarını gösterdi. Kürdistan’daki savaşı anlatan bildiriler de çevreden geçenlere dağıtıldı.

Eylem güzergahında Ukrayna üzerinden gelişen hegemonya savaşını kınamak için toplanan göstericiler, zafer işaretleri ile Kürdistan’daki savaşa karşı olduklarını ifade ettiler.

Eylem devam ederken polis provokasyon girişiminde bulunarak PKK bayraklarının kaldırılmasını istedi. Bayrakların kaldırılması için gençlerin yanına gidip diyalog kurmaya çalışan polislerin çabası ise reddedildi. Daha sonrasında kitle oturma eylemine geçti

İngiltere polisi ise gençlerin kararlı ve istikrarlı duruşuna hazmedeyip saldırılarda bulundu ve gözaltı yapmaya başladı. Yapılan saldırıda en az 2 kişi gözaltına alındı.

Gençlerin eylemi, atılan “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarını atarak sonlandırdı.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde 14 Nisan’da işgalci Türk ordusunun KDP ile birlikte başlattığı işgal ve katliam girişimini protesto etmek için Kıbrıs Kürt Halk Meclisi öncülüğünde yürüyüş ve miting düzenlendi.
Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kürdistanlılar, Moloz Park’a kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu flamalarla birlikte PKK, YPG, HPG, YPJ flamaları taşındı.
KDP ve Türk devletine karşı öfkenin dile getirildiği eylemde Kürdistanlılar, attıkları “Bijî berxwedana gerîla”, “Bimre xiyanet”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî HPG”, Bê Serok jiyan nabe”, “Faşist Türkiye, işbirlikçi KDP”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarla işgal protesto edildi, gerilla ile dayanışma mesajları verildi.

Etrafta eyleme destek veren Kıbrıslılar da eylemcilere sloganlara eşlik etti.

Moloz Park’ta mitinge dönüşen eylem, saygı duruşu ardından Kürt siyasetçi Kamil Akal'ın konuşmasıyla devam etti.
Konuşmasına KDP'nin ihanetine değinen Akal, şunları vurguladı: "Londra'da ihanete karşı yapılan protesto eyleminde kadın arkadaşın gerillanın mekabını göstererek ‘gerillanın ayakkabısına kurban olun' diye bağırması, ihanetçi cepheye verilmiş en güzel cevaptır. Kürdistan halkı artık kimin direndiğini, kimin ihanet ettiğini çok net bir şekilde görmüş oldu. Kürdistan'a özgürlüğü getirecek olan o sarı mekaplılardır. Sarı mekaplılar Kürdistan'ın onurudur. Bu onuru korumak, bu onur savaşını büyütmek ise her Kürt’ün temel görevi ve sorumluluğudur. Her gün alanlarda yerimizi alarak bu direniş ateşini gürleştireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Gerilla dağda düşmana ve ihanetci cepheye Kürdistan'ın her karışını cehenneme çevirdikçe, biz de olduğumuz her alanda faşizme Kürt’ün özgürlük mücadelesini vereceğiz. Tarih Kürt’ün özgürlük tarihidir, tarih ihaneti mezara gömme tarihidir. Tarih, Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlama tarihidir. Bunun için de her onurlu Kürt’ün tarihin ve zamanın ruhuna uygun rolünü oynaması ve bu sorumluluk ile hareket etmesi lazım."

Eylem, 25 Nisan günü Lefkoşa'da Türk sınır kapısında gerçekleştirilecek yürüyüşe Kıbrıs'da bulunan Kürdistanlılar ve Kıbrıslı dostlarına katılım çağrısıyla sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç‘in Stockholm kentinde TCŞ (Tevgera Cîwanen Şoreşger) öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, bir miting gerçekleştirdi.

Saat 17.00’da şehir merkezinde bir miting gerçekleştiren Kürdistanlılar ve dostları, devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Eylemde sık sık “Bıjî Serok Apo“ ve “Bijî berxwedana gerîla“ sloganları atıldı.

Bu süreçte gerilla direnişinin yanında alanlarda olacaklarını ve kesintisiz eylemlerine devam edeceklerini belirten gençler tüm Kürdistanlıları alanlarda olmaya ve işgal saldırılarına cevap olmaya çağırdı.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarını işgal girişimine karşı alanlara çıktı.

NAVKURD adına Heval Herki, Avustralya kamuoyuna yönelik basın açıklaması yaptı. Herki, “Hegemonya savaşına barış için arabuluculuğuna soyunan çağın faşisti Erdoğan, aynı dönemde Kürtlerin ülkesini işgal edip ve Kürtleri katlediyor. Avustralya federal devleti ve Scott Morrison nasıl Ukrayna için duyarlılık gösteriyorsa, lütfen Kürtlere karşı da duyarlılık ve tepki göstersin” dedi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde saat 16:00'da Hauptplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları,Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti. Taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlar ile işgal saldırılarına ve Barzani ailesinin ihanetine tepki gösterilen eylemde Almanca bildiriler okunup dağıtıldı.