Avrupa kentlerinde Şengal protestosu-YENİLENDİ-I

Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları, Kazımi hükümet güçlerinin Şengal’e yönelik saldırı, kuşatma ve tehditlerine karşı alanlara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle, Kazımi hükümetine bağlı güçlerin Şengal’e saldırısı protesto edildi. 

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Alman polisinin provokasyonlarına rağmen Şengal’e saldırılar protesto edildi.

Hannover Demokratik Halk Meclisi, Celle Êzidî Meclisi, ATİK Hannover, Womend-Defend-Rojava ve NAV-YEK temsilcilerinin de katılımıyla Hannover Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, bir dakikalık saygı duruşuyla ardından mitingi başlattı. 

Alman polisleri, keyfi olarak YPG bayraklarını gerekçe göstererek zorla toplama girişiminde bulundu. Buna izin vermeyen Kürdistanlılardan 4’ü gözaltına alındı. 

Mitingde kitle adına konuşan Halil Güler, "Ne olursa olsun bu saldırılara karşı dik duracağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Direnmek bizim görevimizdir” dedi. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana gerîla”, “Bi can bi xwîn em bi re ne ey Serok” sloganları atıldı. 

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Roza Kadın Meclisi öncülüğünde Luisenplatz’da bir araya gelen bir grup Şengal’e yapılan saldırılara karşı Almanya’nın işbirliğini sesiz bir eylemle protesto etti. 

LORIENT

Fransa'nın Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kazımi hükümetine bağlı güçlerin Şengal’e yönelik saldırılarını protesto etmek için saat 19.00'da Place Aristide-Briand meydanında bir araya geldi.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra yapılan konuşmalarda, “Türk devletinin isteği ile Irak ordusu ağır silahlar ve tanklarla Şengal’e yönelik işgal saldırısı başlatarak Kürt katliam politikalarına ortak olmuştur. Şengal’e yönelik işgal girişimi soykırımcı Türk devletinin saldırıları ve KDP’nin ihanetçi ortaklığıyla ortak bir tutum içinde olduğu açıktır. Êzidîlere yaşatılmak istenen yeni bir ferman hedefiyle saldırılmaktadır” denilerek, Kürt halkına yaşatılmak istenen katliam, saldırı, talan ve ihanete karşı her alanda direnileceği mesajı verildi.

Kürt dostları adına yapılan konuşmalarda ise Kürt halkının özgürlük mücadelesinde her zaman yanlarında olacakları mesajını verildi.

Protesto eylemi, "Bijî Serok Apo”, ”Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Şengalê” "sloganlarıyla son buldu.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde Kürdistanlılar ve dostları Şengal'e yönelik saldırıları protesto etti. Republique meydanında toplanan kalabalık "Kürdistan için sessizliği kır", “Hepimiz PKK'yiz”,”Hepimiz YBŞ'yiz" sloganları ile yürüyüşe başladı. Yürüyüş esnasında bildiriler okundu ve çevreye dağıtıldı. Belediye meydanına kadar süren yürüyüşte, "Bugün ihaneti derinleştiren KDP eliyle Kürdistan'da bir katliam gerçekleştirilmek isteniyor fakat bir bütün olarak Kürdistan halkının saldırılara karşı gerilla direnişini sahiplenerek, kutsal topraklarda saldırı işgal ve katliamlara son verecek” denildi. 

   Yürüyüşe katılan enternasyonalist kesimler, yeni bir ferman karşısında uluslararası kamuoyunun sessizliğini bozması gerektiğini, gerillanın ve Kürt halkının onurlu mücadelesinin dünyanın her yerinde her halk tarafından sahiplenildiğini vurguladı. 

MİLANO

İtalya’nın Milano şehrinde Medya Savunma Alanlarına ve Şengal’e yönelik saldırıları protesto etmek için üç ayrı işgal eylemi gerçekleştirildi. 

İlk işgal eylemi İtalya’nın resmi televizyonu RAI TV’de oldu. 

İtalya Komünist gençliği ve Kürt Komitesi öncülüğünde gerçekleşen eylemde işgal saldırıları anlatılırken Türk devletinin Güney Kürdistan’da zehirli gaz kullandığı belirtildi. Ayrıca Kazımi güçleri tarafından Şengal’e yönelik saldırı da teşhir edildi. 

Eylemde RAI TV ile görüşme yapılarak, Kürdistan’daki gerçekliği yansıtmaları istendi. RAI TV temsilcilerinin konuyu gündeme alacaklarını belirtmesi üzerine eylem sonlandırıldı. 

BASEL

Kazımi hükümetine bağlı güçlerin Şengal'e yönelik 2 gündür devam eden saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları, İsviçre'nin Basel kentinde düzenledikleri eylemle Şengal'de 75'inci katliama izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK)  acil eylem çağrısı ve Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) bileşenlerinin katılımıyla akşam saat 18.00'de Claraplatz'ta bir araya gelen kitle, burada bir miting düzenledi. 

Almanca basın metninin okunmasının ardından eylemde ilk olarak BMG adına söz alan Hüseyin Yeter, dün olduğu gibi bugün de bütün dünyanın Şengal'de Êzidî halkına yönelik saldırılara karşı ağzını, gözünü, kulağını kapatıp sessizliğe büründüğünü söyleyerek "Irak devleti emperyalist devletlerin çıkarları doğrultusunda bu saldırıları düzenlemektedir. Kürt halkı ve biz devrimciler dün barbar DAİŞ zulmüne karşı bir direniş gösterdiyse aynı direnişi bu saldırılara karşı da göstermeyi sürdürecektir" diye konuştu.

Kürt halkının kazanımlarına yönelen işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'ndaki saldırılarına da dikkat çeken Yeter, sözlerini şöyle sürdürdü: "4 parça Kürdistan, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde başta Kürt halkı ve devrimciler sömürgeci faşist işgale karşı gerillanın sürdürdüğü onur ve özgürlük mücadelesine sahip çıkmaktadır. Emperyalist devletlerin bu saldırılarına karşı bizler gerillanın yanında olmayı sürdüreceğiz."

Yeter'in konuşması sonrası eylemde söz alan CDK Basel Eşbaşkanı Necla Dersim ise, işgal saldırılarına karşı süren direnişin Kürt halkı için artık varolma mücadelesine dönüştüğünü söyledi. Dersim, "Gerillanın mücadelesinin sahiplenilmesi ve Kürt halkının vereceği topyekun direniş işgalci güçlerin sonunu getirecektir. Direnişin bir diğer ayağı olan Avrupa'da yaşayan Kürt halkı olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Bu anlamıyla tüm halkımızı ve dostlarımızı işgalci ve sömürgeci devletlerin bu saldırı konseptine karşı yapılacak olan eylemlere güçlü katılmaya çağırıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. 

İsviçre'de yarın ve hafta sonu olmak üzere onlarca merkezde Şengal'e saldırılar, Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edilecek.