Basel’de yürüyüş: Sara, Rojbîn, Ronahîlere intikam sözümüz var

İsviçre’de'ki Kürtler ve dost kurumlar, Paris Katliamı’nı protesto için Basel’de bir araya geldi. BastA Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss, Sakine Cansız’ın direniş çizgisine Kobanê’de kadınların muhteşem direnişiyle tanıklık ettiklerini vurguladı.

9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci şahsında katliamın aydınlatılmasını talep eden binler, İsviçre'nin Basel kentinde bir yürüyüş düzenledi.

İsviçre Kürt Kadın Kurumu'nun (YJK-S) çağrısıyla başta kadın kurumları olmak üzere İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli her kesimden binlerce kişi Die Welt Park alanında bir araya geldi.

8 Ocak 2013'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile 4 Ocak 2016’da öz yönetim direnişinde katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş başkanı Pakize Nayır şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirldi.

Yaşanan bu katliamın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplodan bağımsız olmadığı gerçeğini dile getiren TJK-E üyesi Zozan Serhad, Fransa devletinin bu katliamın gerçek sorumlularının ortaya çıkarmama diretmesinde katliama olan ortaklılığının yattığını söyledi.

“Bugün 4 parça Kürdistan'da yaşanan kadın kırımlarıyla esasında Kürt kadının özgürleştirilmesi hedef alınmıştır” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler Saralara, Rojbînlere, Ronahilere sözümüzü verirken onların direniş çizgisini esas alarak katliamcı ve komplocu güçlerden intikamımızı alacağız.”

Sakine Cansız'ın direniş mücadelesiyle tanışmalarının  Kobanê'de Kürt kadınlarının DAİŞ'e karşı kazanmış olduğu  muhteşem zaferiyle tanık olduğunu belirten BastA Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss ise, “Biz dünya kadın mücadelesini sürdüren tüm kadınlar, Sakine Cansız'ın direniş felsefesine, Kobanê'de Kürt kadınlarının sürdürdüğü mücadeleyle tanıklık ettik. Bu zaferin kazanılmasında Sakine Cansızların direniş çizgisinin esas alındığını öğrenirken, Kürt kadınlarının özgürlükleri için sürdürdükleri direniş ve mücadele azmi biz dünya kadınlarına örnek olmaktadır” dedi.

Kurumlar adına Fransa devletine katliamın aydınlatılması çağrısının yapıldığı konuşmaların ardından kitle, katliamcı Türk devletinin ve Fransa devletinin katliama olan ortaklığının teşhir edildiği sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş boyunca kentin önemli merkezlerinde duran eylemciler, burada bildiriler okudu.

Yürüyüşün ardından Claramatte park alanına ulaşan kitle, burada bir miting düzenledi.

Eylem alanında Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Fatma Uyar, Pakize Nayır ile Sêvê Demir'in fotoğraflarıyla donatılarak anma köşesi hazırlandı. 6 kadın devrimci için burada mumlar yakıldı. 

Sakine Cansız'ın kaleminden mücadele yaşamından kesitlerle şiirlerinin okunduğu eylem, kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından sloganlarla sonlandırıldı.