Berlin’de ‘Ecevit Piroğlu’na özgürlük’ eylemi

Sırbistan’da hapsedildiği cezaevinde dört aydan beri süresiz açlık grevinde olan devrimci Ecevit Piroğlu’nun Türkiye’ye iade talebinin durdurulması ve serbest bırakılması talebiyle Berlin’de eylem yapıldı.

Türk devletinin baskıları sonucu Sırbistan’a geldikten sonra 25 Haziran 2021'de tutuklanarak cezaevine gönderilen Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu’nun serbest bırakılması talebiyle Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde eylem yapıldı.

Halkların Birleşik Devrimci Hareketi (HBDH) öncülüğünde bir araya gelen eylemciler, Ecevit Piroğlu’nun durumunu anlatan dosyayı konsolosluk yetkililerine teslim etti.

Eyleme Destan Kadın Meclisi, Nav-Berlin ve ATİK temsilcileri de destek verdi.

Okunan bildiride, Ecevit Piroğlu’nun, 1992 yılından bu yana Türkiye'de demokrasi, adalet ve barış için mücadele eden, mazlumların sesi olan tanınmış bir siyasi figür olduğu,  

siyasi çalışmaları nedeniyle birkaç kez tutuklandı ve defalarca Türkiye'de hapsedildiği, son tutukluluğundan sonra daha fazla zulme uğramamak için 2021’de Türkiye’yi terk etmek zorunda olduğu ifade edildi.

Türkiye’ye iade edilmek istenmesine karşı 2 Haziran 2022'den beri süresiz açlık grevinde olan Piroğlu’nun önemli ölçüde kilo kaybettiğini, bilinç yitimine uğradığına işaret edilerek hayatının tehlikede olduğu vurgulandı.

Sırbistan hükümetinin 7 Eylül günü Erdoğan’ı ülkesinde kabul etmesi, silah satışı konusunda yaptığı müzakereler, yürüttüğü diplomatik görüşmelerle Piroğlu’nu feda etmeye istekli olduğu belirtilerek, “Sırp yasalarına göre, bu kadar uzun bir yargılama özgürlükten yoksun bırakma ve aşırı hapis olarak kabul edildiğinden, 12 ay tutuklu kalan herkes, yargılama devam ediyor olsa bile cezaevinden serbest bırakılmalıdır. Sırp hükümetini Ecevit Piroğlu'nu derhal serbest bırakmaya, siyasi sığınma hakkı tanımaya ve acil tıbbi bakım sağlamaya çağırıyoruz” denildi.