Cenevre ve Lozan'da Kürtler: Zindanların sesi olacağız

Bu hafta düzenlenen Çarşamba eylemlerinde Türkiye hapishanelerinde yaşanan şüpheli ölümlere ve tutsaklara yönelik ağır hak ihlallerine dikkat çekildi; aynı zamanda PKK yasağına karşı başlatılan imza kampanyasının startı verildi.

Cenevre ve Lozan kentlerinde her hafta düzenlenen Çarşamba eylemlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep ediliyor. Bu hafta Türkiye hapishanelerinde tutsaklara yönelen ağır hak ihlallerine dikkat çekildi ve PKK yasağının kalkması için başlatılan imza kampanyasının startı verildi.

CENEVRE

“Dem Dema Azadiyê ye” hamlesini sahiplenen İsviçre'nin Cenevre kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması talebiyle 25 Ocak'tan bu yana her Çarşamba  oturma eylemi  gerçekleştiriliyor.

Bu hafta düzenlenen eylemde Türkiye hapishanelerinde yaşanan şüpheli ölümlere, hak ihlallerine ve ağır hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.

Son bir hafta içerisinde kuşkulu bir biçimde yaşamlarını yitiren tutsaklar Garibe Gezer, Halil Güneş, Abdulrezzak Suyur, Vedat Cem Erkmen şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması temelinde her Çarşamba oturma eylemi düzenlediklerini belirten Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, şunları belirtti: “İnfaz edildikleri açık olan bu ölümler Türk devletinin yeni bir katliam provasıdır. Medya Savunma Alanları'nda kimyasal silahlarla gerillalar hedef alınarak ve yine zindanlarda tutsaklara yönelen taciz, tecavüz gibi en ağır hak ihlallerine başvurarak Kürt halkının iradesini kırmayı amaç edinen bu insanlık dışı saldırılara karşı bizler gerillaların ve tutsakların sesi olmayı sürdüreceğiz.'

Ağır hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesinin insanlık suçu olduğunu dile getiren Sağlam, “Aysel Tuğluk başta olmak üzere ağır hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdır. Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve uluslararası kamuoyu oluşturmak için Cenevre’de önümüzdeki günlerde insan hakları örgütleriyle bir dizi görüşme gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“PKK yasağına karşı” başlatılan imza kampanyasının startı da BM Ofisi önünde düzenlenen eylemde verildi. Yine bu kapsamda Cenevre kentinde aktivistler tarafından açılacak stantlarda imzalar toplanacak ve kamuoyuna PKK yasağının neden kalkması gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulunacak.

Yapılan konuşmaların ardından Kürdistanlılar 'Dem Dema Azadiyê ye' hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla oturma eylemine devam etti.

LOZAN

Çarşamba eylemlerinin bir diğer adresi ise Lozan kentiydi. Jinên Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyeleri tarafından her Çarşamba açılan stantta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın neden özgür kalması gerektiğine ilişkin İsviçre kamuoyuna bilgilendirme yapılıyor. 

Türkiye hapishanelerinde yaşanan şüpheli ölümlere yönelik de bilgilendirmenin de yapıldığı stantta aktivistler tarafından hazırlanan bildiriler çevredekilere dağıtıldı.

Eylemde yine PKK'nin terör listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasının startı verildi. Ve bu kapsamda imzalar toplandı. 

Kürdistanlılar yarın da İsviçre'nin birçok merkezinde hasta tutsakların serbest bırakılması için alanlarda olacak.

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına yapılan açıklamada, “Türkiye zindanlarında yaşanan ölümlere dur demek, tutsakların sesi olmak için düzenlenecek olan eylemlere başta yurtsever halkımızı, dostlarımızı ve insan haklarından yana herkesi katılmaya çağırıyoruz' denildi.

23 Aralık Perşembe günü yapılacak eylemlerin takvimi şöyle:  

Biel: Bahnhofplatz’da, saat: 18.00’da

Luzern: Bahnhofplatz’da, saat: 17.00’da

Aarau: Bahnhofplatz, saat: 18.30’da

Zürih: Stauffacher, saat: 18.00’da