DAİŞ pandemi döneminde terör saldırılarını artırdı

Finlandiya ve İsveç medyasında, ülkelerin pandeminin yayılmasını sınırlayıcı önlemlere yoğunlaşmalarının DAİŞ'in işine yaradığı, çetelerin çalışmalarını ve terör eylemlerini yeniden yoğunlaştırdığı belirtildi.

Finlandiya haber ajansı Yle'de yayımlanan bir söyleşide, devletlerin çalışmalarının odağına ulusal politikaları ve koronavirüsün yaygınlaşmasına karşı önlemleri almalarının DAİŞ'in yeniden bir tehdit haline gelmesine yol açtığı değerlendirmesi yapıldı.
İsveç Devlet Televizyonu'nun Ortadoğu muhabiri Stina Blomgren de DAİŞ çetelerinin Irak'ta sadece Nisan ayında 110'dan fazla terör saldırısı gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Daha önce Irak'a giderek DAİŞ çeteleri hakkında araştırmalar yapan Finlandiya Dış Politika Enstitüsü (FIIA) Araştırmacısı Mariette Hägglund, DAİŞ çetelerinde belirgin bir aktifleşme görüldüğünü söylüyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017 yılında ABD ve Koalisyon'un DAİŞ'i yenilgiye uğrattığını ilan ettiğini hatırlatan Hägglund, "İslam Devleti Halifeliği kaybetse bile ideolojisi sınırlı ölçüde Suriye ve Irak'ta yaşadı” dedi.

'PANDEMİ DÖNEMİNDE KONTROL AZALDIĞI İÇİN SALDIRILARI ARTTI'

DAİŞ'in yok olduğu rivayetlerinin gerçeği yansıtmadığını ve 2017'den sonra da varlığını ve faaliyetlerini daha küçük ölçekte sürdürdüğünü söyledi.
Bundan dolayı aralarında Finlandiya'nın da bulunduğu 100'ü aşkın devletin oluşturduğu koalisyonun DAİŞ'e karşı aktif saldırılarını sürdürdüğünü söyleyen Hägglund, ABD'nin hava saldırısıyla İranlı General Kasım Süleymani'yi Bağdat Havalimanında öldürmesiyle DAİŞ'e karşı mücadelenin sekteye uğradığını belirtti.
Koalisyon güçlerinin geri çekilmesinden sonra Irak'taki durumun kötüleştiğine ve DAİŞ çetelerinin daha büyük oyun alanı elde ettiğine dikkat çeken  Hägglund, "İç politikada istikrarsızlık olduğu için Irak silahlı güçleri tam olarak çalışmıyor. 1,5 yıldan beri ülkede işleyen bir hükümet yok” dedi.
Hägglund, Irak'ta dikkatlerin DAİŞ üzerine değil ülkedeki siyasal gelişmeler üzerinde yoğunlaştığını belirterek, “Henüz doğrulanmasa da kurumların kontrolü azaldığı için pandeminin DAİŞ saldırılarına yol açtığı söyleniyor” diye kaydetti.

'IRAK'TAKİ UYUYAN HÜCRELERİ AKTİFLEŞTİ'

Gözlemcilerin DAİŞ'in Kerkük ve Bağdat'taki uyuyan hücrelerinin geçmişe göre daha aktif hale geldiğini değerlendirdiklerini belirten Hägglund, DAİŞ'in Suriye'de de güvenlik güçleri, petrol yatakları ve sivil hedeflere yönelik saldırılarını arttırdığını vurguladı.
DAİŞ'in son dönemlerde çalışmalarını finanse etmek için yeni kaçakçılık yolları ve gizlenme yerleri bulduğunu da söyledi.
Hägglund, Irak ve Suriye'de DAİŞ çetelerine karşı savaşın başarılı olmasının Avrupa'nın güvenliğini etkilediğini belirterek, “Gizli örgütler büyük bir olasılıkla Avrupa'da var. Bunlar daha önce vardı ve hâlâ olduklarına inanmak için nedenler var” dedi.
Irak ve Suriye'de güçten düşen DAİŞ'in Avrupa ve diğer ülkelerde eylem yapma gücünün de azalmış olacağına dikkat çekti.

'SADECE NİSAN'DA 110 TERÖR EYLEMİ'

İsveç Devlet Televizyonu'nun Ortadoğu muhabiri Stina Blomgren de uzmanların DAİŞ çetelerinin pandeminin yaygınlaştığı koşullarda saldırılarını yoğunlaştırdığı üzerinde görüş birliğine vardığını söyledi.
Irak'ta sadece Nisan ayında DAİŞ'in 110 terör eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatan Blomgren, “DAİŞ Nisan ve Mayıs aylarında saldırılarını tırmandırarak daha önce Ramazan ayı sırasında şiddeti artıracağı tehdidini yaşama geçiriyor” dedi.

'DAİŞ PANDEMİ PROPAGANDASI YAPIYOR'

DAİŞ'in, koronavirüsün Allah tarafından Çinlilere gönderilen bir ceza, İran'daki Şii Müslümanlara yönelik bir uyarı ve Batı dünyasına yönelik bir intikâm olduğu propagandasını yaptığını söyledi.
Üyelerine Avrupa ülkelerine gitmeme uyarısında ve Avrupa'da yaşayan sempatizanlarına terör eylemleri gerçekleştirmeleri çağrısında bulunduğunu belirtti. DAİŞ tarafından son iki ay içinde Filipinler, Afganistan, Maldivler, Mozambik, Mısır ve Yemen'de gerçekleştirilen terör eylemleri ve katliamlara dikkat çekti.