Fransız komünistler işgale karşı Hewlêr’e gidiyor

Fransa Komünist Partici (PCF), 14 Haziran’da yapılacak NATO zirvesine dikkat çekerek, Fransa’nın Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları karşısındaki tutumunu sorguladı. PCF Genel Sekreteri de Hewlêr’e gidecek.

Yazılı bir açıklama yapan PCF, “Nisan ayı sonundan bu yana Türk ordusu Kuzey Irak'ta Kürtlere karşı yeni bir saldırı başlattı. İslam Devleti ile karşı karşıya kalan savaşçılara yönelik bu kara ve hava operasyonları, ölümcül topçu ve öldürücü insansız hava araçlarını içeriyor. Kimyasal silah kullandığından şüphe dilen hava kuvvetleri, sivil halka yönelik aralıksız bombardımanlar yapmaktadır. Ayrıca, Türkiye, Irak topraklarında yaklaşık 25 yıldır kurulmuş askeri üsler ağına da güveniyor” dedi.

“Ankara'nın üç boyutlu hedefi var” diyen PCF, şunları ekledi: “Kürt varlığını ortadan kaldırmak ve Maxmur mülteci kampından Musul'a kadar ilhakçı varlığını artırmak. Ayrıca R.T Erdoğan Şengal’den, Êzidî halkını İslam Devleti’nin soykırımından kurtaran Kürdistan İsçi Partisinin (PKK) tasfiye etmek istediğini saklamıyor.”

NATO zirvesini hatırlatan Komünist Parti, şöyle devam etti:

“R.T. Erdoğan, 14 Haziran’da yapılacak olan NATO zirvesini fırsat bilip değerlendirmek ve tam kapsamlı bir saldırı yürütmek için NATO'nun onayını almak istiyor. Fransa’nın tavrı ne olacaktır? Erdoğan, özgürlükleri katleden ve işgalci politikalarına teslim olup özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürüten savaşçıları terk mi edecek? Irak hükümeti ve Tahran'ın güçlü muhalefeti karşısında patlayıcı bir durumu tırmanma riskini alacak mı?

Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı muğlak olan duruşlarını ortadan kaldırıp, Türkiye’nin Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz cephelerinden sonra yeni bir cephe açmasına açık bir şekilde karşı olduklarını belirtmeliler ve Kürtleri bölgede temel bir barış gücü olarak nitelendirmeliler.”

Açıklamaya göre PCF Genel Sekreteri başkanlığında bir heyet Güney Kürdistan’a gidecek:

“Kürdistan Ulusal Kongresinin (KNK) daveti üzerine, Pierre Laurent başkanlığında Fransız Komünist Partisi’nden (PCF) bir heyet, Fransız Komünistlerinin dayanışmasını ifade etmek için, önümüzdeki hafta Erbil’e gidecek.”