Katliam protestoları: Fail belli-YENİLENDİ

AKP-MHP’lilerin Konya’da yaptığı katliam Avrupa’nın birçok başkenti olmak üzere, çok sayıda kentte protesto edildi.

İngiltere’nin başkenti Londra, Almanya’nın başkenti Berlin, Avusturya’nın başkenti Viyana, Fransa’nın Bordeaux, Strasbourg, Paris’in Drancy, Villeneuve Saint Georges banliyölerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Konya’da Dedeoğulları ailesine yönelik AKP-MHP’lilerin saldırı ve katliamı protesto edildi.

Britanya Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Londra Manor House Kütüphanesi önünde düzenlenen eylemde sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Katil devlet hesap verecek”, “Kahrolsun TC faşizmi” şeklinde sloganlar atıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Kurdish lives matter” (Kürtlerin hayatı değerlidir) pankart ve dövizleri dikkat çekti.

Eylemde ilk konuşmayı Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil yaptı. Erbil, Konya’da yaşanan katliama sert tepki göstererek, faşizmin mutlaka yenileceğini vurguladı. Konya’da Kürt aileye dönük saldırının Türkiye’nin geldiği durumu gözler önüne serdiğini ifade eden Erbil, “Türk devleti kendinden olmayan herkesi katliama uğratıyor. Bugün o canlar toprakla buluştu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi bizler de susmadık onların sesi olduk olacağız” dedi.

‘FAŞİZM MUTLAKA YENİLECEK’ 

DGB adına yapılan açıklama da ise Konya Meram’da gerçekleşen katliamın ırkçı faşist AKP-MHP iktidarının sürdürdüğü faşist politikaların sonucu olduğu vurgulandı.

Kürt siyasetçi Osman Baydemir de yaptığı konuşmada “Meram’daki katliam ile bir kez daha tek dil tek millet zihniyetini ortaya koydular” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından halk alkış ve sloganlar eşliğinde Haringey bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çevredekiler yoğun ilgi gösterirken, slogan ve alkışlar dinmedi.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de ırkçı katliamı protesto etmek için düzenlenen eylemde “Faşizme geçit yok” mesajı verildi.

Nav- Berlin ve Dest Dan kadın meclisinin çağrısı ile Alexanderplatz'da düzenlenen eylemde Kon Med'in açıklaması okundu. Kadın siyasetçi Sibel Yiğitalp yaptığı konuşmada, Kürtlerin bilinçli bir şekilde hedef gösterildiğini söyledi.
Gazeteci Hayko Bağdat ise, “Kürt halkının başı sağ olsun, bu bir katliamdır 7 kişilik bir aileyi DAİŞ gibi Taliban gibi öldürdüler, öldürdükten sonra evlerini yaktılar…

Biz HDP'yiz bütün mücadelemizde bütün dayanışmamızda daha çok korkacağız ve daha çalışacağız ve mücadeleyi daha çok büyüteceğiz” dedi.

Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş ise Almanca bir konuşma yaparak Dedeoğlu ailesine başsağlığı dileyerek acılarını paylaştığını belirtti.

Nav- Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz ise şunları belirtti: “Bu katliam ne ilktir nede sondur, Deniz Poyraz katledildiğinde de bu ne ilktir ne de sondur dedik. Bu yüzyıldır Osmanlı dağıldıktan sonra o dönemden bu döneme her zaman katliam olmuş. Kürdistan'da, Türkiye'de ve Ortadoğu'da ve birçok ülkede katliamlar oldu. Hiçbir devlet yoktur ki Türk devleti gibi vahşice Kürt katliamı yapmış.
100 yıldır bu katliamlar devam etti, son 40 yılda bu katliamlara karşı büyük bir direniş yürütüldü.

Kürt halkı Konya'daki Kürt katliamını iyi anlaması lazım, Kürt halkı birlik olmalıdır.”

Eylem, "Şehit namirin”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile son buldu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da TCŞ ve TekoJIN’in çağrısı ile Konya’daki katliam protesto edildi.

Neubaugasse’de düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda faşist Türk devletinin hem Kürdistan’da hem Türkiye metropollerinde gerçekleştirmek istediği katliamcı soykırım planına ve bu faşizme karşı “İntikam” ruhuyla cevap vermek gerektiği belirtildi. Eylem sloganlarla sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde TCŞ ve TekoJIN aktivistlerinin çağrısı ile düzenlenen eylemde Konya’daki katliam protesto edildi.

Kent merkezinde düzenlenen eylemde yapılan konuşmada katliamın faşist AKP-MHP zihniyetinin talimatı ile gerçekleştiğine ve bu zihniyetten intikam alınana, yerle bir edilene kadar alanlara çıkılması çağrısı yapıldı.

Konuşmadan sonra düzenlenen yürüyüşte sık sık “Terorist Erdogan”, “A bas le régime fasciste en Turquie (Kahrolsun Faşist Türk Rejimi)” ve “Şehîd namirin” sloganları attılar. Yürüyüşten sonra miting düzenlendi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de Konya’daki katliam protesto edildi.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları taşıdıkları dövizlerle Kürtlere dönük katliamların devlet eliyle organize edildiğine vurgu yaptı. “Kürtler soykırımdan geçiriliyor” ,”Türk faşizmi soykırım hazırlığında”, “7 Kürt, Faşist Türk devleti tarafından infaz edildi” dövizlerinin açıldığı mitingde sık sık “Katil Erdoğan, faşist Erdoğan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

Yapılan konuşmalarda Türk devletinin kuruluş ideolojisinin “faşizm” olduğuna dikkat çekilerek, Türk devletinin kuruluş tarihinin başlangıcından bugüne katliamlar tarihi olduğuna vurgu yapıldı.

DRANCY

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy DKM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde “ Encore sauvagerie en Turquie 7 civilis Kurdes ont été assassiné à Konya TC = Daesh” pankartı açarak Drancy belediyesine doğru yürüyüşe geçti.

Belediye önünde şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada “Bu katliam ilk de değil son da değil yıllarca Kürtler sistematik şekilde katliamdan geçiyor. Bizleri öldürerek bitiremeyeceklerini bilmelidirler. Kürt halkı asla AKP-MHP faşizmine karşı boyun eğmedi ve eğmeyecek de” denildi.

Yanı sıra Fransızca bildirilerinde dağıtıldığı eylemde Kürdistanlılar sık sık “Kahrolsun AKP-MHP faşizmi”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Şehid namırın” ve “İntikam, intikam" sloganları da atarak eylemlerine son verdiler.

VILLENEUVE SAİNT-GEORGES

Villeneuve belediyesinin önünde bir araya gelen halk, burada devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu ardından yapılan açıklamada faşist Türk devleti tarafından Kürtlere yönelik yapılan katliamlara dikkat çekildi.

Bu yaşanan katliamların faillerinin AKP-MHP faşist rejimi olduğu vurgulanan eylemde “Katil Erdoğan” ve “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

HANNOVER

Konya Meram’da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen bir eylem ile Konya Meram’da 7 kişilik Dedeoğulları ailesinin katledilmesi protesto edildi.

Hannover Halk Meclisi ile Ronahi Kadın Meclisi ve Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin de katıldığı eylem de halkın katliama tepkisini gösterdi.

“Katil Erdoğan”, “Biji berxwedana gele Kurd”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Avrupa desteğini TC faşist devletinden çek”, “Biz Kürdüz buradayız” sloganları atıldı.