KCDK-E’den dışişleri bakanlarına mektup: Sessiz kalmayın!

KCDK-E Eş Başkanları, HDP’li belediyelerin gasp edilmesi, tutuklanan ve tehdit edilen seçilmişlere ilişkin tüm ülkelerin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi. KCDK-E, sessiz kalınmamasını ve Türkiye’ye baskı uygulanmasını istedi.

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç, en son 15 Mayıs’ta HDP’li beş belediyenin Türk hükümeti tarafından gasp edilmesi ardından tüm dışişleri bakanlarına bir mektup gönderdi. Mektup aynı zamanda Avruap Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve BM İnsan Hakları Komiserliği'ne de gönderildi. 

Eşbaşkanlar, Avrupa Konseyi, BM, NATO ve Avrupa Birliği aday ülkesi Türkiye’nin bu uygulamalarına karşı sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.

Mektup şöyle:

“Türk İçişleri Bakanlığı 15 Mayıs 2020 günü hiçbir gerekçi olmaksızın HDP’nin 5 belediyesine kayyum atayarak, eş başkanlarını gözaltına almıştır.

Kayyum atamaları sonrasında belediye binalarının çevresi polis tarafından ablukaya alınmış, belediye hizmetleri engellenmiştir.

AKP iktidarı salgına rağmen bayram, tatil demeden Kürtlerin tüm değerlerine saldırıyor. Avrupa Konseyi üyesi olan ve AB’ye üye olmak isteyen Türkiye uluslararası hukuku ve anlaşmaları hiçe sayarak seçme ve seçilme hakkına saygı duymamaktadır. Kürt halkının iradesine, özgürce seçimlerde tercihlerini kullanmasını engellemek için devletin tüm imkanlarını kullanan AKP hükümeti tüm zorluklara rağmen halkın iradesiyle seçilenleri görevden alarak ve cezaevine atmaktadır.

Türkiye’de, anti demokratik seçim yasası koşullarında, devletin tüm olanaklarını seferber ettiği yerel yönetimler seçiminde HDP üçü büyükşehir olmak üzere 65 belediye kazanmıştı. Her türlü zorluk ve engellemeye rağmen Kürt halkının %60-90 gibi yüksek oy oranlarıyla kazandığı belediyelerden 45 belediyesine kayyum atanmış, 6 belediyenin seçimleri KHK ile işten uzaklaştırılanların seçilmiş olmalarını gerekçelendirerek mazbatalarını ellerinden almıştır.

Ayrıca Iğdır, Siirt, Kurtulan, Baykan ve Altınova belediye eş başkanları gözaltına alınmış, yerlerine kayyum atanmıştır. Halkın iradesini tanımayan, devletin anti demokratik seçim yasasına rağmen elde edilen başarıyı gölgelemek üzere sahte gerekçeler ve yalancı tanıklıklar üzerinden hem seçmenin seçme ve seçilme hakkı elinden alıyor, hem de seçilmiş belediye eş başkanlarını düşmanlaştırıyor, onlarca yıl cezaya çarptırıyorlar.

Kısaca AKP iktidarda olduğu dönemde, yani 2014-2020 arasında HDP’nin 7 milletvekili, 26 eski, 22 yeni olmak üzere 48 belediye eş başkanı 4000 üzerinde HDP yöneticisi ve aktivisti tutuklanmıştır. Kayyum atanmayan Kars belediye eş başkanı ölümle tehdit edilmektedir.

Türkiye’nin üye olduğu uluslararası kurumların hükümlülüklerini yerine getirmesi yapılan anlaşmalar ve düzenlemelerdeler belirtilmiştir. Bunları ihlal ettiğinde yaptırımların olacağını bilmelidir. Türkiye’nin yaptığı bu anti-demokratik uygulamalarda uluslararası kurumların ve ülkelerin yaptırım uygulamaması yani sessizliklerinden daha fazla cesaret almakta uluslararası sözleşmeleri, insan haklarına ihlal ederek halkın iradesi ile seçilmiş Belediye eş başkanlara kayyum atamakta ve tutuklamaktadır.

KCDK-E olarak talebimiz Avrupa Konseyi, BM, Nato ve Avrupa Birliği aday ülkesi Türkiye’nin bu uygulamalarına karşı sessiz kalmamanız, uluslararası mekanizmaları işleterek Türkiye’ye siyasi, ekonomik ve diplomatik baskılar uygulayarak bu anti-demokratik uygulamaların önüne geçerek seçme ve seçilme hakkının garanti altına alınmasını sağlamanızdır.”