Kopenhag’da eylem: Hapishanelerde devlet terörüne son verilsin

Kopenhag’da yaşayan Kürdistanlılar, hapishanelerde devlet terörüne son verilmesini ve hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Danimarka’nın Kopenhag kentinde hapishanelerde tutsaklara yönelik devlet terörüne dikkat çekmek ve 10’uncu yıl dönümünde Roboskî Katliamı’nın faillerinden hesap sormak amacıyla kentin en işlek merkezlerinden biri olan Gammeltrov meydanında bir araya geldi.

Son bir ayda içerisinde Türkiye hapishanelerinde şehit düşen 7 tutsağın fotoğrafları ve haklarında bilgilerin yazılı olduğu dövizler taşındı ve bildiri okundu.

“Cezaevlerinde kalamaz’’ raporlarına rağmen 600’den fazla tutsağın tahliye edilmediği, ölüme terk edildiği belirtilen bildiride, “Yasanan ölümler devlet tarafından 'hasta' ya da 'intihar' adı altında kamuoyuna duyuruluyor. Garibe Gezer, Vedat Erkmen, Halil Güneş gibi birçok tutsağın katili devlettir” denildi. 

Yine hapishanelerde ağır tecrit koşullarına karşı direniş sergileyen tutsakların selamlandığı eylemde, “Hapishanelerdeki savaş esirlerinin sesi olalım, hasta tutsaklar serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

Eylemde üzerinden 10 yıl geçen Roboski Katliamı dolayısıyla devlet yetkililerinin yargılanması gerektiğinin altı çizildi. 

Eylem, 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç kadın devrimci için Fransa Konsolosluğu önünde yapılacak protesto mitingine katılım çağrısıyla sona erdi.