Kürtler, Şengal için alanlarda-YENİLENDİ-I

Avrupa’da Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısı düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Almanya, Fransa ve İsviçre’de alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti.

KÖLN

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Köln HBF önünde düzenlenen eyleme 150 kişi katıldı.

Eylemde bir konuşma yapan KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “DAİŞ Şengal'de Êzidîleri soykırıma uğrattı. Kürdistan halkı bu soykırıma karşı çıktı, mücadele etti ve DAİŞ'i yendi.

Şimdi AKP-MHP faşizmi soykırımı tamamlamak istiyor. Bu saldırının anlamı budur. Yine Şengal'i dağıtmak, boşaltmak istiyorlar. Ancak şu bilinmelidir: Kürtler 100 yıl önceki Kürtler değildir. Her alanda Kürtler direnecek ve Şengal'in düşmesine izin vermeyeceklerdir” dedi.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) bayraklarının da taşındığı eylemde "ABD'nin izni olmadan Türk uçakları Güney Kürdistan'da uçamaz. Faşist Türk pilotları sivil bir kurum olan hastaneyi vuruyor… Ne ABD, ne Almanya gibi güçler bu saldırıyı kınamadılar. Bu onların ortaklığını gösteriyor" diyerek saldırılara tepki gösterdi.

ESSEN

Almanya’nın Essen kentinde de Şengal’e yönelik saldırılar protesto edildi. Şehit Berivan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile düzenlenen eylem ile AKP-MHP çetelerinin katliamına göz yuman Avrupa devletlerine tepki gösterildi.

Eylemde bir konuşma yapan DKTM Essen’den Yılmaz Gültekin, Türk devletinin kontrolsüz bir DAİŞ’in devlet hali olacağını belirtti.

Gültekin, bu süreçte Kürtleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve gerilla direnişi etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Eylem, “Biji berxwedana Şengale” sloganları ile sona erdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de Türk devletinin soykırım saldırıları protesto edildi. HBF önünde düzenlenen eylemi Kürt Halk Meclisi organize etti.

Alman sol grupların da katıldığı eylemde saldırılara karşı Avrupa’nın sessizliği protesto edildi.

Eylemde "Terorist Turkei", "Terorist Erdoğan", "Bijî berxwedana Şengalê", “Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

HANNOVER

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Almanya’nın Hannover kentinde de protesto edildi.

NAV-DEM Hannover’in organize ettiği eylem miting ile başladı. Halk daha sonra ise sık sık “Biji berxwedana Şengalê” sloganları attı.

Yürüyüşte Afgan halkına da olası Taliban katliamlarına karşı destek verilirken, Türk devletinin ve Talibanların yaptığı katliamlara sessizlik protesto edildi. Eylem, “Hoch die internationale Solidarität” sloganları ile sona erdi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de Şengal’e saldırılar protesto edildi.

Saygı duruşu ile başlayan eyleme 100’den fazla kişi katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Şengal’e işgalci Türk devletinin iki gündür saldırdığı hatırlatıldı ve bu insanlık dışı saldırıları durdurmak için mücadelenin yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

Eylem, “Şengal yalnız değildir”, “Şehid namirin, “Biji YBŞ”, “Biji Şengal”, “Bimre îxanet” sloganları atıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde Ronahî Kadın Meclisi ile Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısıyla akşam 18.00'de Claraplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları işgal saldırılarını protesto etmek için miting düzenledi. 

Birleşik Mücadele Güçleri'nin de destek verdiği eylem Şengal'e yönelik soykırım saldırılarında şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Ronahî Kadın Meclisi Eşbaşkanı Zeynep Kayra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Uluslararası hukuka tamamen aykırı bir şekilde Şengal'de dün bir hastanenin hedef alınarak bombalanması ve günlerdir sivil alanlara saldırıların sürmesine karşı başta İsviçre devleti olmak üzere uluslararası devletler derhal Türk devletine müdahale etmelidir. 

Şengal halkı bu saldırılara yabancı değildir. Bu saldırılar 2014 yılında DAİŞ barbarlığı tarafından gerçekleştirilen soykırım saldırının devamıdır. Dün imha ve soykırım saldırılarına karşı Kürt halkı nasıl mücadele verdiyse bugün de devam eden bu saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecektir. Şengal halkı yalnız değildir.”

Almanca bildirilerin okunduğu eylem Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı.

LUZERN

Şengal’e yönelik düzenlenen soykırım saldırıları İsviçre’nin Luzern kentinde de protesto edildi. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar sık sık Türk devletinin imha ve soykırım saldırılarına karşı sloganlar attı.

Kürt Toplum Merkezi adına eylemde yapılan konuşmada 16 Ağustos 2021’de son derece gelişmiş hava araçlarını kullanarak Êzidîlere yeniden saldırdığı hatırlatıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de Şengal’e yönelik Türk devletinin düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

CDK-F ve TJK-F’nin organize ettiği eylemde, Fransız Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde Fransızca “Türkiye Şengal’deki Êzîdî Kürtleri katlediyor” yazılı pankart açıldı. 

Polis, parlamento önünde toplanmak isteyen halkı engellemeye çalıştı. Ancak polisin engelleme çabalarına rağmen, halk, parlamento önünde bir araya gelerek eylem yaptı.

CDK-F adına yapılan açıklamada “Faşist Türk devleti Şengal’de Êzîdî Kürtleri katlediyor ve dünya bu katliamı izliyor. Faşist sömürgeci barbar Türk devleti çoluk çocuk sivil ve hastane demeden her tarafı bombalıyor ve halkımızı dünyanın gözü önünde katlediyor” denildi.

Eylemde, Şengal halkının kazanımlarına sahip çıkarak alanlarda olunacağı mesajı da verildi.

Fransızca bildirilerinde okunup dağıtıldığı eylemde Kürdistanlılar sık sık “Bijî Berxwadana Şengalê”, “Katil-Terörist Erdoğan” ve “Şehid namırın” sloganları da atıldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de Şengal’e yönelik Türk devletinin işgal saldırıları ve Afganistan’da yaşananlar protesto edildi.

Bordeaux Kadın Meclisi tarafından düzenlenen eylemde bildiriler okundu ve sloganlar atıldı.

Eylem, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

MARIGNANE

Fransa’nın Marignane kentinde de bir eylem ile Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Kent merkezinde bir araya gelen gençler, bir yürüyüş düzenledi. Eylem sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Türk devletinin Şengal’e yönelik soykırım saldırıları bir eylem ile protesto edildi.

Vieux-Port Meydanı’nda düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Fransa’nın Marsilya kentinde düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

“Biji berxwedana Şengalê” sloganlarının atıldığı eylemde “Şengal yalnız değildir”, “Avrupa sessiz kalma”, “TC Kürtler üzerinde katliam uyguluyor”, “Avrupa sessiz kalma” yazılı pankartlar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın pankartları, PKK, YBŞ bayrakları taşındı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde bildiriler okundu ve konuşmalar yapıldı. Eylem sloganlarla sona erdi.

LIMASOL

Kıbrıs’ın Limasol kentinde de işgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

Molozpark’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve Kıbrıslı dostları, soykırım saldırılarını protesto etti.

Eylemde yapılan açıklamada, “İşgalci TC'nin sivil halka yönelik yapmış oldukları saldırıların soykırımcı emellerini bir kez daha ortaya koyuyor. Avrupa ve uluslararası güçlerin işgalci TC'ye karşı sessiz kalmaları, yapılan saldırı ve soykırımcı tutuma ortak olmakla birlikte TC'yi cesaretlendiriyor” denildi.

Eylem “Faşist Türkiye", "Diktatör Erdoğan", "Biji berxwedana Şengalê" sloganlarıyla sona erdi.