Mainz'de Gaxan kutlaması

Mainz’de yeni yılın başlangıcı olarak gerçekleştirilen Gaxan kutlamasında, ritüele uygun oyunlar sergilendi, ardından kilamlar seslendirildi.

Almanya'nın Mainz kentinde bulunan Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM), Kürt Aleviler tarafından yeni yılın başlangıcı olarak gerçekleştirilen Gaxan kutlaması yapıldı. Gaxan genelde Dersim’e özgü bir ritüeldir.

AKM lokalinde gerçekleştirilen Gaxan etkinliği, temsili oyunla başladı. Daha sonra getirilen lokmalar dağıtıldı.

Ardından doğuştan Mikratis olan Asil Taşkın'ın ameliyatı için yardım çağrısında bulunuldu.

Daha sonra Noel Baba kılığına giren bir kişi çocuklara hediyeler dağıttı.

Gaxan hakkında bilgi veren Yasemin Fil, "Eski bir Dersim Alevi geleneği olan Kal Gaxan, eski yılı neşeli bir şekilde uğurlayıp yeni yıla güzel bir başlangıç yapma amacı taşır" dedi.

İlerleyen saatlerde ise Dilan Top, tambur öğrenen çocuklarla birlikte kilam dinletisi gerçekleştirdi. Çocuklarla dinletinin ardından Dilan Top, Yasemin Fil, Helin Öztürk, Ali Erel ve Murat Polat, etkinliğe katılanlara kilamlar söyledi.

GAXAN RİTÜELİ

Kürt Aleviler tarafından yıl döngüsü olarak kutlanan Kal Gaxan/Gağan, eski (yaşlı adam), yeni (Genç yüzü kara) ve kadın (Dünyayı ve yaşamı temsilen) temsillerinden oluşan üç kişilik bir ekibin oyunlar sergileyip, çat kapı evleri dolaşır, erzak toplar. Toplanan erzaklar fakir bir aileye götürülerek burada pişirilir ve fakirlere dağıtılır. Bundan doğadaki tüm canlılar da nasiplenir. Kalan erzaklar ise aşın pişirildiği evde bırakılır. Yıl döngüsü olan Newroz'a kadar Xızır gibi etkinlikler yapılır. Gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart'ta yeni yıl; yani Newroz kutlanır.