Münih ve Darmstadt’ta “Faşizmi birlikte yeneceğiz” eylemleri

Almanya’nın Münih ve Darmstadt kentlerinde ADGB kampanyası kapsamında düzenlenen eylemlerle HDP’ye yönelik kapatma tehditler ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

Münih’te ADGB’nin (Avrupa Demokratik Güç Birliği) başlattığı “Faşizmi birlikte yeneceğiz” kampanyası kapsamında eylem düzenlendi.

HDP’ye yönelik kapatma girişimleri ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi düzenlenen eylemle protesto edildi.

Sendlingerstr. 19’da gerçekleştirilen eylemde HDP'yi kapatma girişiminde bulunan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişlerine saldıran AKP-MHP faşist ittifakı protesto edilirken, Almanya’nın Türk devletinin saldırılarına sessiz kalması da kınandı.

Almanya’nın Türkiye ile olan ilişkilerinin gözden geçirilmesi de istenen eylemde ADGB ve CENİ’nin bildirileri okundu. Eylem sloganlarla sona erdi.

DARMSTADT

Benzer amaçla bir eylem de Almanya’nın Darmstadt kentinde düzenlendi. Darmstadt’taki sol, sosyalist ve demokratik kurumlar, HDP’yi sahiplendi ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti.

Luiseplatz’da bir araya gelen katılımcılara bir konuşma yapan Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl, “Yıllardır partimiz HDP üzerinden oynanan çirkin oyunlarla yöneticilerimizin şahsında tüm halkımızı hukuksuzca kriminalize ederek bizleri siyasetten uzak tutmaya çalıştılar ama bunu başaramadılar.

Baskılar, tehditler ve tutuklamalarla bizleri yok etmeye çalışan faşist zihniyet şimdi de partimizi yine hukuksuzca kapatmayı planlamışlar. Bizler dün olduğu gibi bugün de mücadelemizi yürüterek varlığımızı sonuna kadar göstereceğiz” dedi.

Mitingde AKİF ve Avrupa HDP temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Siyasetçi Kadir Birecik de yaptığı konuşmada HDP’nin kapısına kilit vurularak kapanıp yok olacak bir parti olmadığını, milyonların sevgisi ve desteği ile her gün büyüyen bir halk seli olduğunu söyledi.

Eylemde “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı.

Miting sonrası Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için hazırlanan mektuplar BM Genel Sekreterliği’ne toplu bir şekilde gönderildi.