Paris’te hasta tutsaklara özgürlük eylemi

Paris’te yapılan eylemle Türkiye hapishanelerinde tutsaklara yönelik sistematik hale getirilen ölüm, işkence, cinsel saldırılar teşhir edildi; “hasta”, “intihar” diye lanse edilen tutsak ölümlerinin failinin devlet olduğu vurgulandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde hapishanelerde tutsaklara yönelik zulüm ve katliamlar protesto edildi.

République meydanında bir araya gelen halk ve dost kurumlar, bayrakları ile birlikte üzerinde “Siyasi tutsaklar için özgürlük” yazılı pankartı açtı.

Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra CDK-F ve TJK-F adına Bêrîvan Fırat, açıklamalarda bulundu.

Fırat, “Hapishanelerde gelen ölüm, taciz, tecavüz, işkence haberlerinin ardı arkası kesilmemekle birlikte hasta tutsaklara yapılan muamele de başlı başına bir işkence haline getirilmiştir. Cezaevlerinde devlet terörü sistematik olarak sürüyor ”dedi.

Fırat, konuşmasına şöyle devam etti: “Hapishanelerde, hak gaspları, sürgün ve sevk işkencesi devam ediyor. Son bir ayda 7 tutsak hayatını kaybetti. Bu ölümler devlet tarafından 'hasta' ya da 'intihar' adı altında kamuoyuna sunulmaktadır. Garibe Gezer, Vedat Erkmen, Halil Güneş gibi devrimci, yurtsever tutsakların katili devlettir. Yine yüzlerce tutsağın ağır hasta olmasına rağmen hiçbir önlem alınmamakta, tutsaklar ölüme terk edilmektedir. HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk ve yüzlerce ilerici, devrimci ve yurtsever tutuklu ağır hastalık koşullarında direnişlerini sürdürmektedir. “Türk devletinin 'hasta', 'intihar' dediği katliamlara karşı mücadele edelim. Hasta tutsakların serbest bırakılması için dayanışmayı büyütelim” dedi.

Son olarak Fırat, TJK-F ile CDK-F öncülüğünde 9 Ocak 2013’te Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilmesinin yıl dönümü dolayısıyla, 8 Ocak’ta Paris’te gerçekleşecek olan büyük yürüyüş ve mitingin yanı sıra, 5 Ocak Çarşamba saat 12.00’de Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne yürüyüş ve 9 Ocak Pazar günü yine Enformasyon Bürosu önünde gerçekleşecek anma etkinliklerine çağrıda bulundu.

Eylem, “Siyasi Tutsaklara Özgürlük, “Öcalan’a Özgürlük” ve “Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur” sloganları ile sona erdi.