‘PKK yasağı kalksın’ yazılı pankarta soruşturma!

Geçtiğimiz Mart ayında Almanya’nın Saarbrücken kentinde PKK yasağının kalkmasını isteyen ve Kürtlerin sembollerinin yasaklanmasını protesto eden üç derneğin üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Almanya’nın Saarbrücken kentinde geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen Newroz kutlamasında bir grup Alman ve Kürt aktivist üzerinde Alman devletinin yasakladığı Kürt sembollerinin bulunduğu 5 metre uzunluğunda bir pankart açmışlardı. Kentteki sivil toplum örgütlerinin hazırladığı pankartta “Bu sembollerin yasaklanmasını protesto ediyoruz” ve “PKK yasağı kalksın” yazılmıştı.

Saarland Eyaleti’nin polis birimleri yaklaşık 6 ay sonra pankartı taşıyan aktivistler hakkında soruşturma açtı. Soruşturma çerçevesinde pankartı taşıdıkları gerekçesiyle 3. Dünya Saar Aksiyonu Derneği (der Aktion 3. Welt Saar e.V.), Saarland Mülteciler Konseyi Derneği ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin 7 üyesi ifade vermeye çağrıldı. Ancak aktivistler böyle bir pankartı taşımanın suç olmadığını belirterek ifade vermeye gitmeyeceklerini bildirdi.

DERNEKLERDEN SORUŞTURMAYA TEPKİ

Saarbrücken’deki sivil toplum kuruluşları aralarında eski parlamenter ve Sol Parti’nin genel merkezi yöneticilerinden Heinz Bierbaum’in de bulunduğu aktivistlere yönelik açılan soruşturmaya tepki gösterdi. 3. Dünya Saar Aksiyonu Derneği yöneticilerinden Gertrud Selzer Almanya’da PKK yasağının 26 yıldır sürmesini eleştirerek şöyle konuştu:

“Şimdi de Türkiye’deki gibi bir yasak karşısında susup eleştirmemizi mi istiyorlar? Yoksa artık yasağı protesto etmekte mi yasak? Derneğimiz bu yasağı bizi neden ilgilendirdiğini ayrıntılı şekilde anlattı. Özellikle bu yasağın Saarland Eyaleti’nde yaşayan Kürtlere zarar verdiğini düşünüyoruz.”