Türk devletinin Şengal saldırısına tepkiler sürüyor

İşgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırısı Avrupa'nın birçok şehrinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk ordusunun Şengal'de dönük saldırısı Almanya'nın Freiburg, Mannheim, Stuttgart, Hamburg, Saarbrücken şehirlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi. Freiburg şehir merkezinde "Öcalan'a Özgürlük" talebiyle devam eden standın önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Şengal saldırısını lanetleyerek İsmail Özden'i (Zeki Şengali) andı. Zeki Şengali anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan eylemciler sık sık "Şehit namirin", "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol", "Terörist Erdoğan" sloganları attı.

MANNHEİM

Mannheim'de işgalci Türk devletinin Şengal'e saldırması yapılan bir mitingle protesto edildi. DKTM'nin çağrısı ile Mannheim Hbf önünde saat 18.00'da toplanan Kürdistanlılar ve dostları Şengal saldırısını kınadı. Mitinge sol, sosyalist örgütler ve Mala Êzidîya'da destek verdi. Mitinge katılan HDP eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve diğer katılımcıların yaptığı konuşmanın ardından Almanca bildiriler dağıtıldı. Cumartesi günü Mannheim'deki yürüyüşe çağrı yapılmasının ardından eylem, "Şehit namirin" ve "Bijî serok Apo" sloganları ile sona erdi.

HAMBURG

Hamburg’da Türk devletinin önceki gün Şengal’de gerçekleştirdiği katliam protesto edildi. Sternschanze semtinde düzenlenen mitinge yüzlerce kişi katıldı. Özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde KCK yürütme Konseyi üyesi Zeki Şengali’ne yönelik suikast lanetlendi. Mitingde konuşan Hamburg Sol Parti yöneticisi Robert Jarowoy, Zeki Şengali’nin 1990'lı yıllarda Hamburg kentinde yürüttüğü faaliyetlerini hatırlatarak, Şengali'yi çok fedakar ve samimi bir devrimci olarak tanıdığını söyledi. Miting Cumartesi günü saat 16.30'da Hachmannplatz’da düzenlenecek olan yürüyüşe katılım çağrısıyla son buldu.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken kentinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Saat 17.00'da başlayan etkinlikte çok sayıda bildiri dağıtıldı. Eylemde, Saarbrücken DKTM adına kısa bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Dexil İbrahim, suikast girişiminde hayatını kaybeden Zeki Şengali'yi anarak, Alman devletinin Türk devleti ile süren işbirlikçiliğini kınadı.

Şengal Disapora Meclisi Eşbaşkanı Fikret Igrek de Êzidî halkının bu saldırılara karşı seferber olması gerektiğini söyledi. TAJE adına yapılan konuşmada ise, tüm Êzidî kadınların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaratmış olduğu paradigma etrafında kenetlenip, Şengal'i savunmaya davet etti. Eylem, "Terörist Erdoğan" ve "Şengal'e özgürlük" sloganları ile son buldu.

STUTTGART

Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırı ve saldırıda Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mam Zeki Şengali'nin katledilmesi Stuttgart'da protesto edildi. Stuttgart Schlosplatz'da (Kobanê meydanı) akşam saat 19.00- 20.30 arası düzenlenen mitingde sık sık "Şengal’de soykırım var", "Türkiye’nin Şengal’e yaptığı soykırımı durdurun" ve "Şehid namirin" sloganları atıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, Kürdistan bayrağı, Zeki Şengali ve Atakan Mahir'in fotoğraflarının açıldığı eylemde, Almanca ve Türkçe yapılan konuşmalarda, Türk devleti ve işbirlikçilerinin Şengal’e saldırarak, Êzidî halkına soykırım uyguladığı belirtildi.

ATİNA

Türk devletinin Şengal saldırısı, Yunanistan'ın Başkenti Atina'da Kürt gençleri ve Navenda Çanda Kurdistan öncülüğünde düzenlenen bir eylemle protesto edildi. Sosyalist hareketlerin de destek verdiği eylem Syntegman meydanından Türk Konsolosluğu'na kadar yapılan bir yürüyüşle başladı. Yürüyüş boyunca, "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana Şengalê" ve "Şehit namirin" sloganları atıldı. Türk Konsolosluğu önünde yapılan açıklamada, Türk devletinin Şengal'e saldırısının Kürt halkına yönelik soykırım ve imha saldırısı olduğu belirtildi. Saldırıda şehit düşen Zeki Şengali'nin anıldığı eylem slogan ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Şengal'e yönelik bombardımanını protesto etti. Suikast sonucu şehit edilen Zeki Şengali'nin de anıldığı eylemde NPA ve Alsace kurumu temsilcileri birer konuşma yaptı. Türk devletinin Şengal saldırısına ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylem sloganlarla son buldu.

TORONTO

Şengal'e yönelik saldırı Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenen bir eylemle protesto edildi. Şehir merkezinde toplanan kitle katliamı kınayan pankart ve flamalar açtı. 2 saat süren eylem, yapılan açıklamanın ardından sona erdi.