ABD’de ‘Trump işgali’ şok yarattı

ABD’de 6 Ocak Çarşamba günü Kongre binası yüzlerce Trump yandaşı tarafından işgal edildi, 4 kişi öldü, 52 kişi gözaltına alındı. Bu işgal ABD tarihinde bir ilk oldu.

Kongre binasında gerçekleşen işgalin şoku devam ediyor. 3 Kasım seçimlerindeki yenilgisini kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump’ın çağrısıyla yüzlerce kişi Capitole’u işgal etti.

Bu durum ABD tarihinde bir ilk olarak değerlendirildi. Kongre üyeleri Joe Biden’in seçim zaferini onaylamak için toplandığı sırada Amerikan demokrasinin tapınağı olarak tanımlanan Capitole baskına uğradı.

BİDEN’IN SEÇİLMESİ ONAYLANDI

Oturum askıya alındı, Kongre üyeleri tahliye edildi.  Daha sonra oturum yeniden başladı. Önce Senato, sonra da Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin Arizona eyaleti seçim sonuçlarına yönelik itirazlarını reddetti. Kongre’nin her iki kanadı Pennsylvania’ya ilişkin itirazları da reddetti.  Bu oylama demokrat Biden’ın Beyaz Saray’a seçilmesi önündeki son engeli de kaldırmış oldu. Kongre böylece Joe Biden’in seçilmesini onaylamış oldu. Ayrıca Georgia seçimlerinin sonuçları ile birlikte Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato, demokratlara geçti.

Joe Biden, Capitole’deki işgale “ayaklanma” diyerek tepki gösterdi.  Gaz maskeli seçilmişler, silahlı polisler, binaya giren Trump yandaşlarına ilişkin görüntüler, Donald Trump yönetiminin sona ermesiyle bağlantılı sahneler olarak hafızaya kaydoldu.

Trump aylardır seçimlerdeki yenilgisini reddediyor, komplo teorileri ile bölünmeleri alevlendiriyordu.

1814’TEN BERİ BİR İLK

US Capitol Historical Society’ye göre Capitole, İngiliz birlikleri tarafından 1814’te yakılmasından bu yana ilk kez işgal ediliyor.

Ulusal Muhafız askerlerinin Washington’a gönderilmesinden birkaç saat sonra sükûnet geri döndü. Kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Acil durum iki hafta uzatılacak.

4 ÖLÜ, 52 GÖZALTI

Bu karmaşanın ortasında Capitole içerisinde polisin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan bir kadın hayatını kaybetti.  Sözkonusu kadın Trump’ın sıkı bir yandaşıydı.

Aynı bölgede üç kişi daha hayatını kaybetti. Ancak polis, bu üç ölümü yaşanan şiddetle doğrudan bağlantılı ele almayı reddediyor. 26’sı Capitole içerisinde olmak üzere toplam 52 kişi gözaltına alındı.

FACEBOOK SİLDİ, TWİTTER HESABI KAPATTI, TEHDİT ETTİ

Artan tepkiler üzerine ABD Başkanı Donald Turmp, görüntülü bir mesaj yayınlayarak, “Sizi seviyorum (…) Acınızı anlıyorum” dedikten sonra yandaşlarını çekilmeye çağırdı.  Trump’ın mesajı şiddeti arttırma riski nedeniyle Facebook tarafından kaldırıldı.  Twitter da videoyu sildi ve Trump’ın hesabını 12 saat askıya aldı. Twitter, Trump’ın hesabını kalıcı bir şekilde kapatma tehdidinde de bulundu. Bunlar da benzeri görülmemiş tedbirler olarak dikkat çekiyor.

TRUMP KENDİ CEPHESİNDE DE İZOLE OLDU

Trump kendi cephesinde de giderek izole oldu. Bazı eyaletlerde seçimler konusunda itirazlarda bulunan bazı Cumhuriyetçiler, yaşanan olaylardan sonra bu girişime ortak olmayacaklarını duyurdular.

Senato’daki Cumhuriyetçi grubun şefi Mirch McConnell, Kongre’nin “korkutulamayacağını” belirtti. Trump’ın yakın ittifakı Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, artın Trump’ın izinden gitmediğini belirterek, “Bana güvenmeyi bırak. Yeter artık” dedi.

Bir çok Amerikan medyasına göre, milyarder başkan Trump’ın kabinesindeki bakanlar Anayasa’nın 25’inci maddesini uygulamayı tartışıyorlar. Bu madde başkan yardımcısı ve kabinenin çoğunluğunun kararıyla başkanı görevden almaya olanak tanıyor.