ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar: 10 diplomata sınırdışı

ABD, başkanlık seçimlerine müdahale ve tekrarlanan siber saldırıları gerekçe göstererek Rusya’ya karşı yeni yaptırım uyguladı.

Joe Biden hükümeti Rusya’ya karşı bir dizi mali yaptırım ile 10 Rus diplomatın sınırdışı edildiğini açıkladı.

Yaptırım kararlarının Rusya’nın 2020’deki başkanlık seçimlerine müdahalesi ve siber saldırılarına yanıt olduğu belirtildi.

Bayaz Saray yaptığı yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Biden "uluslararası istikrarsızlaştırma eylemlerini sürdürmesi veya tırmandırması" durumunda "stratejik ve ekonomik sonuçlara" yol açacak şekilde Rusya’yı yeniden cezalandıracak bir kararname imzaladı.

Bu kararname çerçevesinde Amerikan Hazine Bakanlığı Amerikan mali kurumlarının 14 Haziran’dan itibaren Rusya’dan doğrudan borç satın alınmasını yasakladı. Rus istihbaratının siber faaliyetlerini desteklemekle suçlanan altı Rus teknoloji şirketi de yaptırım kapsamına alındı.

Hazine Bakanlığı ayrıca Rus hükümeti adına ABD’de 2020’de yapılan başkanlık seçimlerine etkide bulunmaya çalışmakla suçlanan 32 kurum ve kişiye de yaptırım uyguladı.

ABD ayrıca AB, Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya ile ortaklık halinde Kırım’da devam eden baskı ve işgale ortak olan 8 kişi ve kurumu yaptırımın hedefi yaptı.

RUSYA KARŞILIK VERECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, ABD’nin yaptırımlarına yanıtın kaçınılmaz olduğunu belirterek, Moskova’daki ABD elçisini “zorlu bir görüşmeye” çağırdı.  Zaharova, “Amerika Birleşik Devletleri, Amerikan hegemonyası olmadan çok kutuplu bir dünyanın nesnel gerçekliğini kabul etmeye hazır değildir (...) Bu tür saldırgan davranışlar güçlü bir misilleme alacak. Yaptırımlara tepki kaçınılmaz olacak” dedi.