Cibuti’de göçmenleri taşıyan gemi battı: 34 ölü

Uluslararası Göç Örgütü, Cibuti açıklarında göçmenleri taşıyan bir geminin batması sonucu 34 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü Doğu ve Afrika Boynuzu Müdürü Muhammed Abdiker, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda göçmenlerin insan tacirleri tarafından taşındığını belirtti.

Abdiker, 34 göçmenin Cibuti açıklarında can verdiğini belirtirken, bir ay aşkın bir süre içerisinde aynı türden ikinci trajedi olduğunu kaydetti.  4 Mart günü Bab-ül Mendeb boğazında 20 göçmen hayatını kaybetmişti.

AFP’ye konuşan Uluslararası Göç Örgütü’nden bir kaynak ölenler arasında çok sayıda çocuğun da bulunduğunu ifade etti.

Geminin Pazartesi saat 04.00 sıralarında kıyı kenti Obock’un kuzeyinde battığı bilgisi verildi.

Aynı kaynak, “Sözkonusu olan Yemen’den yaklaşık 60 göçmenle ayrılan bir gemi” dedi. Hayatta kalanların tanıklığına dayanarak batma sırasında sahil güvenliğin geminin peşine düştüğü ama aynı zamanda kötü havadan dolayı büyük dalgaların da olduğu kaydedildi.

Cibuti’yi Yemen’den ayıran Bab-ül Mendeb boğazı, göçmen ve mülteci tacirliğinin yoğun olduğu bir bölge. Bu boğazda Yemen’deki savaştan kaçanlar ile daha iyi bir yaşam umudu ile Arap Yarımadası’nda giden Afrikalılar kesişiyor.

Ekim 2020’de de iki gemi batmış ve en az 50 göçmen sulara kapılarak can vermişti.

Abdiker, “Göçmenlerin savunmasızlığını istismar eden insan kaçakçılarını ve geçişi sağlayan kişileri tutuklamak ve yargılamak bir öncelik haline gelmelidir” diyerek, “gereksiz yere çok fazla yaşamın yitirildiğini” belirtti.