Fransa, Tutsi soykırımına ilişkin arşivlerini açtı

Fransa, Ruanda’da 1990 ile 1994 arasında Tutsilerin soykırıma uğratıldığı döneme ilişkin önemli arşivleri, soykırımının başlangıcının 27’nci yıldönümünde kamuoyuna açtı.

Açıklan arşivlerin dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand ile dönemin Başbakanı Edouard Balladur’ün arşivleri olduğu belirtildi.

Bu belgeler arasında birçok diplomatik telgraflar ve gizli not da var. Mart ayı sonunda tarihçilerden oluşan bir komisyonun sunduğu Duclert raporunda yer alan bu belgeler, Fransa’nın 1990 ile 1994 arasında Ruanda’daki soykırıma ilişkin rolüne işaret ediyor.

Arşivler soykırımının başlangıcının 27’nci yıldönümü olan 7 Nisan’da açıldı. 1994’te Nisan ile Temmuz arasındaki soykırımda çoğu Tutsi olmak üzere 800 bin kişi vahşice katledildi.

Tarihçiler özellikle soykırım riskine ilişkin farklı uyarıları düzenli bir şekilde görmezden gelen Mitterand ve dönemin Genelkurmay Başkanı’nın sorumluluğuna vurgu yapıyor.

Fransa’nın Ruanda soykırımındaki rolü 25 yılı aşkın bir süredir patlayıcı bir konu olarak gündemdeki yerini korurken, araştırmacılar, akademisyenler ve siyasetçiler arasında da sert tartışmalara neden oluyor.

Bundan iki yıl önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 Nisan’ı Fransa’da da resmi anma günü olarak ilan etmişti.