Almanya'da Kürtler yasta: Binlerce kişi sokaklara çıktı-YENİLENDİ

Almanya’nın Hanau kentinde ırkçı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden 5’i Kürt 9 kişi bir çok kentte anıldı. Irkçı saldırı kınandı.

Irkçı saldırı 19 Şubat Çarşamba akşamı Hanau kentinde gerçekleşti. Göçmenlerin yoğun yaşadığı bir bölgede, iki nargile bar saldırının hedefi oldu. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. KCDK-E’ye göre hayatını kaybedenler arasında 5 Kürt bulunuyor. Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: “Ferhat Ünvan (Mardinli), Gökhan Gültekin (Ağrılı), Salih Altuner (Çorumlu), Mercedes Kirpac (Polonyalı Roman), Hamza Kutovic (Boşnak), Said Nessar El Hashimi (Afgan), Sedat Gürbüz (Adıyamanlı, 30 yaşında cafe sahibi), Kaloyan Velkov (32 yaşında, Bulgar) ve Bilal Gökçe.”

Irkçı saldırıda hayatını kaybedenler bu Perşembe akşamı bir çok kentte düzenlenen eylemlerle anıldı.

HANAU

En kapsamlı anma töreni saldırının düzenlendiği Hanau'da yapıldı. Katliam yerine çelenkler bırakıldı. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky, farklı partilerden siyasetçiler ve binlerce kişi katıldı. Polis, anmaya beş bin kişinin katıldığını açıkladı.
Hanau Belediyesi’nin düzenlediği anma ve dayanışma nöbetinde konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, topluma birlik, beraberlik çağrısı yaptı.
Steinmeier, "Ülkemizde bireyler ya da azınlıkların onuru çiğneniyorsa buna karşı çıkmak zorundayız" diyerek, siyasette, medyada, toplumun her yerinde kullanılan dile dikkat edilmesini istedi. 

Kent merkezinde yapılan anmanın ardından kalabalık bir grup Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ne(DTKM) kadar yürüdü. DTKM'de taziye gerçekleştirildi ve konuşmalar yapıldı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde yüzlerce kişi bir araya geldi. Alman sol örgütleri, Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) üyeleri ve bir çok halktan insanların katıldığı anma, Johanneskirsche önünde gerçekleşti. Mum yakılarak başlayan eylemde bir dakikalık saygı duruşu da yapıldı, bildiriler okundu.

GIESSEN

Giessen kentindeki anma Kirchenplatz’da yapıldı. Alman sendikalar, siyasi partiler, antifaşist kurumlar, Kilise temsilcileri, DKTM üyeleri ve Giessen Belediye Başkanı anmaya katıldı. kEtkinlikte toplanan onlarca insan adına yapılan konuşmalarda katliam kınanarak, dayanışma vurgusu yapıldı.

Ayrıca Giessen Şehir Tiyatrosu Orkestrası eşliğinde katliamda yaşamını yitirenler için iki kez saygı yapıldı.

MÜNİH

Münih kentinde yüzlerce kişi bir araya gelerek katliamı kınadı. Kitle, mumlarla Hanau yazılmış bir dairenin etrafında toplandı. Kürtler ve Alman grupların katıldığı anmada, yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapılırken, ırkçılık kınandı.

STUTTGART

Benzer bir anma da Stuttgart kentinde gerçekleşti. Yoğun katılımın gözlendiği anmaya Kürtler, sol gruplar, antifaşistler ve farklı halklardan mülteciler katıldı. Anma yürüyüşüne 500 dolayında kişi katıldı.

Polis yürüyüşçüleri çembere alarak biber gazı ile saldırdı. Anmada sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldı.

DUİSBURG

Duisburg kentinde bir anma yürüyüşü yapıldı. Saat 18.00’de kent merkezindeki Königstr’de AGİF ve Duisburg Freiesforum’un çağrısıyla yüzlerce kişi bir araya geldi.

Yürüyüşe Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, Duisburg DKTM, Alman Sol Parti, DY taraftarları, Partizan, MLKP ve Alman Sol örgütleri katıldı. Yürüyüş öncesi yapılan mitingde, katliamı kınayan konuşmalar yapıldı. Daha sonra yürümek isteyen kitle Alman polisinin engeliyle karşılaştı. Buna rağmen eylemciler bir süre yürüdükten sonra, dağıldılar.

KİEL

Kiel kentinde de aynı amaçla yüzlerce kişi tren istasyonunda bir araya gelerek ırkçılık ve faşizmi kınadı. Anmaya Kürtler, Alman sol partiler, antifaşistler ve bir çok organizasyon katıldı. Anmada yapılan konuşmalarda Alman hükümetinin yeterli önlem almaması nedeniyle ırkçı saldırıların tırmandığına dikkat çekildi. Anmada “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği” gibi sloganlar atıldı.

BREMEN

Bremen’de çok sayıda solcu grubu bir yürüyüş ve mitingle ırkçı saldırıyı kınadı, hayatını kaybedenleri andı. Yürüyüşe KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da katıldı. Katılan parti ve örgütler adına yapılan konuşmalarda Kürtlere başsağlığı dileğinde bulunuldu. Bremen’de hafta içerisinde Sosyalist Gençlik Kültür Merkezi de iki kez kundaklanmıştı. Bazı camiler de saldırıya uğramıştı. Yapılan konuşmalarda, Alman devletinin faşizmin önünü açan politikaları protesto edildi.

HAMBURG

Hamburg’da binlerce kişi ırkçılık ve faşizme karşı yürüdü. Hamburg AFD il binası önünde yapılan miting ve yürüyüşe çok sayıda siyasi parti, insan hakları örgütleri, dernekler, Türkiyeli örgütler ve Kürtler katıldı. KON-MED temsilcisi Yavuz Fersoğlu eylemde yaptığı konuşmada Türkiye’de ırkçılıktan kaçan Kürt gençlerinin başka bir ülkede bu kez ırkçı saldırıya maruz kaldıklarını söyledi. Sol Parti’den Cansu Özdemir de CENİ adına yaptığı açıklamada Kürt kadınları olarak saldırıyı nefretle kınadıklarını kaydetti. Havai fişeklerin de atıldığı eylemde Neonazi oluşumlara geçit verilmeyeceği yönünde sloganlar atıldı.

HILDESHEİM

Hildesheim’deki anma tren garı önünde gerçekleşti. Yüzlerce Kürt ve Alman dostlarının katıldığı anmada, “Yastayız” yazılı pankart açıldı. Mum ve çiçeklerin bırakıldığı anma, Kürtler ve Antifa tarafından organize edildi. Anmada AFD partisinin kapatılması istendi.

HANNOVER

Hannover’de de Kürtler ve dostları, Hanau’daki ırkçı saldırıyı kınadı. Alman solcu grupların da katıldığı anmada, Alman devletinin politikaları da protesto edildi.