Talibanlar, yabancı güçler çekilmeden zirveye katılmayı reddediyor

Taliban hareketi, yabancı güçler çekilmeden Türkiye’de bu ay öngörülen Afganistan zirvesine katılmayı reddetti.

Talibanların Katar’daki sözcüsü Muhammed Naim, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Yabancı güçler tamamen anavatanımızdan çekilmeden, Afganistan üzerine kararların alınacak hiçbir konferansa katılmayacağız” dedi.

Bu açıklama ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin, 11 Eylül’e kadar “koşulsuz olarak” Afganistan’ı terk edeceği açıklamasından sonra geldi. Çekilme, böylece dört ay ertelenerek 2001 saldırılarının 20’nci yıldönümüne denk getiriliyor.

ABD Başkanı, 1 Mayıs olarak öngörülen tarihte çekilmeyi tamamlamanın zor olduğunu belirtmişti. Çekilme kararı önceki başkan Donald Trump tarafından Talibanlarla yapılan anlaşma çerçevesinde alınmıştı.

Türkiye, üst düzey barış müzakerelerinin 24 Nisan ile 4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılacağını duyurmuştu.

Bir Amerikalı yetkili de daha önce yaptığı açıklamada çekilmen in NATO’nun diğer güçleri ile eş zamanlı ve koordineli yapılacağını belirterek, “Talibanlara, herhangi bir belirsizliğe yer vermeksizin, düzenli ve güvenli bir geri çekilme yaparken Amerikan askerlerine yönelik herhangi bir saldırıya kuvvetle karşılık vereceğimizi söyledik” dedi.

Talibanlar kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada, çekilmenin 1 Mayıs tarihini geçmesi halinde karşılık verecekleri tehdidinde bulunmuştu.

2020’de ABD ile Taliban hareketi arasında yapılan anlaşmaya rağmen, Talibanlar ile hükümet güçleri arasında sahada çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ediyor.

ABD 2020-2011’de Afganistan’da 100 bin akerler varlık gösteriyordu. Eski Başkan Barack Obama bu sayıyı 8 bin 400’e indirdi. Donald Trump da çekilmeyi sürdürdü. Mevcut durumda Afgan topraklarında 2 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.

Times'a göre Birleşik Krallık da 11 Eylül'e kadar tüm birliklerini Afganistan'dan çekecek.