Avrupa'da Kürtler ve dostları alanlara çıktı-YENİLENDİ

Fransa, Almanya, Britanya, Hollanda ve Danimarka'da bu Cumartesi günü Türk işgal saldırılarına karşı protesto eylemleri düzenlendi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Kürtler ve dostları Rojava ile dayanışma mitingi düzenledi. Saat 14.00’te Canabiere meydanında bir araya gelen eylemciler, devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eylemde Türk işgalini kınayan ve Rojava ile dayanışma ifade eden bir bildiri okundu.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde işgal saldırıları ve sivillere yönelik katliamlar kınandı. Rojava Dayanışma Komitesi’nin çağrısı ile Place Kleber’de bir araya gelen Kürtler ve dostları, Batılı hükümetlerin sessizliğine de tepki gösterdi.

“Avrupa sessizliğin bizi öldürüyor” sloganı ile Erdoğan rejiminin işlediği katliamlara dikkat çeken eylemciler, Türk devletinin Ortadoğu’da faşizme dayalı bir rejim inşa ettiğini belirtti. Eylemde sık sık “Faşist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Eylemciler toplanma alanından Republique Meydanı’na kadar yürüdü.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te işgale karşı Republique Meydanı’ndan Strasbourg Saint Denis metrosuna kadar bir yürüyüş yapıldı. Rojava’yı Savunma Platformu’nun çağrısıyla yapılan eyleme Fransız Kürt dostları da katıldı. Sık sık “Diktatör Erdoğan" sloganının atıldığı eylemde, Türk devletinin işgalini kınayan döviz ve pankartlar taşındı.

Eylemin son durağında bir konuşma yapan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Fevziye Erdemirci Türk Devleti ve çeteleri Rojava'dan çıkana kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

TOULOUSE

Fransa’nın güneyindeki Toulouse kentinde de bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Kürtler ve dostları katıldı. İşgalin protesto edildiği eylemde Rojava direnişine destek mesajları verildi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de aynı amaçla Kürtler ve Alman dostları işgali protesto etti. Kent merkezinde yapılan yürüyüşte taşınan YPG, YPJ ve PYD bayraklarına polis müdahalede bulundu. Alman aktivistler, polisin bu tutumunun Erdoğan faşizmini cesaretlendirdiği tepkisinde bulundu.

KEVELAER

Almanya’nın Kevelaer kentinde Emmerich/Kleve Halk Meclisi, SMJE-Sîwana Mecliseê Jinên Êzîdî ve Halk Meclisi’ne bağlı kadın aktivistler ortak bir eylem düzenledi. İşgali kınamak ve kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için stand açan eylemciler, çok sayıda bildiri dağıttı. Yüzlerce kişinin ziyaret ettiği standa, Alman Yeşiller Partisi Kevelaer İl yöneticileri de bunlar arasında yer aldı. Eylem iki saat kadar sürdü.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde akşam saatlerinde çok sayıda kişinin katıldığı bir eylemle işgal protesto edildi. Lorenzkirche kilisesi önünde başlayan protestoya, Die Linke ve Partizan’da destek verdi. Weiserthorm meydanına kadar yapılan yürüyüşte sık sık, “ Bijî Berxwedana Rojava”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de aynı amaçla bir yürüyüş düzenlendi. Alte Synagoge meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi Türk devletini kınayan sloganlar attı. Kent merkezinde yapılan bir basın açıklamasında, işgalci Türk devletinin bir an önce Kürdistan topraklarından çıkması istenirken, uluslararası güçlerin sessizliğine de tepki gösterildi. Açıklamada, “Rojava'da bu süreç içinde savaş suçu işlenmiştir. Bu suça ilişkin Erdoğan başta olmak üzere tüm sorumlular bir an önce savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır" denildi.

KİEL

Almanya’nın Kiel kentinde Kürt dernekleri, anti faşistler, MLKP, Kurdistan Solidaritet, Alevi örgütleri, Die Linke’nin desteğiyle bir yürüyüş düzenlendi. Eylem sırasında Türk işgalini kınayan, Batılı hükümetlerin katliamları ve işgali önlemeyen tutumuna tepki gösteren ve işgalcilerin Rojava’dan derhal çekilmesini talep eden konuşmalar yapıldı.

BONN

Bonn kentinde de Demokratik Kürt Toplum Merkezi çağrısıyla bir eylem düzenlendi. Kürt ve Alman aktivistlerin katıldığı eylem Münster meydanında akşam saatlerinde başladı. Eylemde YPJ, YPG ve TEV DEM bayrakları taşındı. Eylemciler “Katil Erdoğan” ve “NATO finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” şeklinde sloganlar attı.

STUTTGART

Stuttgart kentindeki yürüyüş ise Lautenschlager Strasse başladı. Defend Rojava öncülüğündeki yürüyüşte “Rojava’daki devrimi savun ve Türkiye işgaline dur” pankartı açıldı. Eylemde “Yaşasın devrimci dayanışma” “Bijî Berxwedana QSD”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Terörist Erdoğan” “Es lebe YPG, YPJ” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarının atıldı.

SAARLOUIS

Almanya’nın Saarlouis kentinde yoğun polisiye önlemler altında bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte Türk devletinin katliamlarını gösteren ve kınayan döviz ve pankartlar taşındı.

Alman Marksist Leninist particisi Saarland yöneticisi Ralf Tickert eylemde yaptığı konuşmada, ilk günden beri parti olarak, Kürt halkının yanında olduklarını söyledi. Tickert, Kürt halkının Ortadoğu’da örnek bir sistem geliştirildiğini ve Kürt halkının bu sistemi kurabilmek için büyük bedeller ödediğini belirtirken, “Bu sistemin gelişmesi için Avrupa’da yaşayanlara özellikle devrimci demokratlara önemli görevler düşmektedir. Kürtler Kürdistan’da sadece Kürtlerin özgürlükleri için mücadele etmiyor, bilakis bireyin hak ve özgürlüğü için, kadın hakları ve ekoloji için mücadele ediyorlar. Yani kısaca insanlık için mücadele ediyorlar, insanlığa hizmet ediyorlar. Bütün bu savundukları değerler için bizden destek almayı hak ediyorlar” şeklinde konuştu.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Cumartesi öğleden sonra Kreuzberg Oranienplatz’da bir protesto eylemi gerçekleşti. Özgür Kürdistanlılar Topluluğu tarafından organize edilen mitinge, ATİF, CİK ve HDK de destek verdi. Berlin Özgür Kürdistanlılar Topluluğu Eşbaşkanı Nujiyan Günay yaptığı kısa bir konuşmada, Türk işgaline son verilmesi ve Türk devletinin Rojava’dan derhal çekilmesini istedi. Erdoğan’ın her zora girdiğinde Avrupa’yı mültecilerle tehdit ettiğini belirten Günay, “Ne yazık ki Avrupa da sessiz kalıyor” dedi.

Die Linke partisi milletvekili Hakan Taş, Erdoğan’ın diktatörlüğünü artık herkesin bildiğini ifade ederek, Avrupa’nın sessizliğine son vermesi çağrısında bulundu. HDK adına Nabi Kimran, Kürtlerin kurtlar sofrasında onurlu bir direniş sergilediğini kaydetti.

LONDRA

Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’nin çağrısı ile Kuzey Londra Manor House Station önünde kalabalık bir grup bir araya gelerek Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye (Rojava) yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

Kürt Halk Meclisi ve “Boycott Turkey” üyelerinin de destek verdiği eylemde, YPG ve YPJ bayrakları taşındı. Sık sık, “Biji berxwedana Rojava”, “Soykırım dursun Türk devletinin işgaline son”, “Türk devleti İŞİD’tir” şeklinde sloganlar atılırken, taşınan döviz ve pankartlarda Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası mahkemelerde yargılanması istendi.

Eylem sırasında bir konuşma yapan Kürdistan Solidarity Network üyelerinden Nık Matheou, “Türk devleti barbar çeteleri ile birlikte Rojava da Kürt halkına yönelik bir soykırım gerçekleştirmek istedi. Kadın çocuk sivil demeden Kürt’leri katletti katlediyor” dedi. Matheou, “Savaş suçlusu ve katliamcı biri olan Erdoğan yargılanması gereken biridir. Erdoğan savaş suçlusudur ve uluslararası bir mahkemede yargılanmalıdır” diye ekledi. Matheou, Türk devletinin ekonomik ve sosyal boykota tabi tutulması gerektiğini söyleyerek turizm ve gıda boykotu çağrısı yaptı.

BRİGHTON

Britanya’da eylemlerin bir diğer adresi Brighton oldu. Merkez Churchill Square de yapılan eyleme Kürt Halk Meclisi üyelerinin yanı sıra anti-faşist bir grup katıldı. HDP eski milletvekili Osman Baydemir’inde katıldığı eylemde sık sık “Katil Erdoğan Rojava dan defol”, “İşgale soykırıma son” sloganları atıldı. YPG ve YPJ bayraklarının taşındığı eylemde, işgal karşıtı döviz ve pankartlar taşındı. Burada yapılan konuşmalarda Türk devleti ve Erdoğan’ın savaş suçları işlediğine vurgu yapılarak, işgalin Kürt halkına yönelik bir soykırım girişimi olduğuna dikkat çekildi. Anti-faşist grup adına yapılan açıklamada ise Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası bir mahkemede yargılanması istendi. Eylem alkış ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

AMSTERDAM

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da işgali protesto etmek için kent merkezinde bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün son durağı olan Museumplein’de miting gerçekleşti. Organizatörlere göre Kürtler ve Hollandalı dostlarından oluşan 300 dolayında kişi eyleme katıldı. Eylemde NATO-Türkiye ve Türkiye-DAİŞ suç ortaklığına vurgu yapan dövizler taşındı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Kürtler ve dostları, Vesterbos Torv Meydanı’nda toplanarak Rojava direnişi ile dayanışmalarını ifade etti. “Yaşasın Rojava kadın direnişi” ve “Rojava’da Türk işgaline hayır” pankartları açan eylemciler “Katil Erdoğan”, “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı. Eylemde Kürt kurum temsilcileri, Türk işgalini kınayan konuşmalar yaptı.