Özgürlük sembolü Bêrîtan Kuzey ve Doğu Suriye’de anılıyor

Hesekê, Tebqa ve Halep kentleri ve bağlı ilçelerde kadın özgürlüğünün sembol ismi Gülnaz Karataş (Bêrîtan), şehadetinin 31. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen farklı etkinliklerle anıldı.

İhanete karşı tutumu ve kişiliğiyle Kürt kadın ordulaşmasının sembolü haline gelen Bêrîtan Hêvî (Gülnaz Karataş), şehadetinin 31. yıl dönümü vesilesiyle Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde farklı etkinliklerle anıldı.

Etkinlikler “Bêrîtan çizgisinde mücadele ihanet çizgisine karşı mücadeledir” şiarıyla gerçekleştirildi.

TIL TEMIR

Til Temir’de bulunan Şehit Aileleri Meclisi parkında bir araya gelen onlarca kişi şehit Bêritan'ın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları taşıyarak şehit Bêrîtan’ın ihanete karşı eylemini ve halk üzerinde yarattığı etkiyi anlattı.

Etkinlik, “Jin jiyan azadî” ve “Şehîd namirin′ sloganlarıyla sona erdi.

TIL BIRAK

Til Birak halkı da posterler taşıyarak ve direniş sloganları atarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Til Birak Kongra Star üyesi Hîbe Mihemed,  "Şehit Bêrîtan kahramanlık destanı yazdı ve halkının ve ülkesinin özgürlüğü uğruna canını feda etti. KDP’nin işbirlikçi silahlı gruplarının eline düşmemek içinde ′Na ji xiyanetê re′ diyerek kendini uçurumdan attı. Hîbe Mihemed, Bêrîtan'ın ve tüm özgürlük şehitlerinin direniş çizgisini takip edeceklerini vurguladı.

HESEKÊ

Hesekê’nin Muftî Mahallesi'nden Şehit Serhed Kavşağı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kongra Star Koordinasyon Üyesi Rîma Mehmûd, Bêrîtan'ın tüm kadınlar için özgürlük meşalesi olduğunu ifade etti. Yürüyüş, Bêrîtan'ın direnişi ve tüm özgürlük şehitlerinin selamlanmasıyla sona erdi.

ŞEDADÊ

Şedadê, Hol ve Mergede beldesinde yaşayan halklar da Erîşa kasabasında biraya gelerek yürüyüş düzenledi. Burada bir konuşma yapan Genç Kadınlar Birliği üyesi Bedriye El Hisên, tüm kadınları şehit Bêrîtan'ın direniş çizgisinde mücadele etmeye çağırdı.

TEBQA

Zenûbîya Kadın Topluluğu üyeleri, meclis meydanında bir tören düzenledi. Zenûbîya Kadın Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Nûr El Hefenî, şunları söyledi: "Şehit Bêrîtan güzelliğin ve özgürlüğün sembolüdür. Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleri ve felsefesi ışığında kadınlara dayatılan köleliğe ve teslimiyete karşı güçlü bir iradeyle mücadele etti. Düşman direnen Apocu kadın çizgisini kırmak istedi. Ancak şehit Bêrîtan teslimiyeti ve köleliği dayatan düşmana ve onun yerel işbirlikçilerine göstermiş olduğu büyük direnişi ile tarihi bir ders verdi.”

Daha sonra Bêrîtan'ın anısına mumlar yakıldı.

HELEB

Halep’te Şêxmeqsûd Mahallesi sakinlerinin katılımıyla 8 Mart salonunda bir toplantı gerçekleştirdi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Bêrîtan’ın mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı, ardından Abdullah Öcalan'ın Bêrîtan'a dair değerlendirmeleri dinlendi.

Toplantıyı organize eden Kongra Star adına Yönetim Kurulu Üyesi Arjîn Amed, yaptığı konuşmayla Bêrîtan’ın ihanete karşı direnişini anlattı.