BM: Dünya kadın ve kız çocuklarını yüzüstü bıraktı

Birleşmiş Milletler (BM) toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine ilişkin yayınladığı raporda, dünyanın 2030’a giden yolun yarısında kadın ve kız çocuklarını yüzüstü bıraktığını belirtti.

Rapor, yoksullukla mücadeleden eğitime, siyasi temsile ve ekonomik fırsatlara erişime kadar dünyanın "kadınları ve kız çocuklarını yüzüstü bıraktığından" yakınıyor.

BM-Kadın biriminin hazırladığı rapor, 2015 yılında BM üye devletleri tarafından kabul edilen ve 2030 yılına kadar herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere tasarlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) inceliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğine adanmış olanı, ayrımcılığa son vermeyi, kadına yönelik şiddeti, zorla evlendirmeleri ve sünneti ortadan kaldırmayı, ev işlerini paylaşmayı, cinsel sağlığa erişimi garanti altına almayı ve siyasi ve ekonomik hayata etkin katılımı sağlamayı amaçlıyor.

Ancak rapora göre "2030'a giden yolun yarısında dünya kadınları ve kız çocuklarını yüzüstü bırakıyor" ve bu özel amaca yönelik hedeflerin çoğu yolunda gitmiyor.

Her yıl 15 yaşın üzerindeki 245 milyon kadın eşleri tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor, her beş kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyor, kadınlar her gün erkeklerden 2,8 saat daha fazla ücretsiz ev işi yapıyor ve parlamento üyelerinin sadece yüzde 26,7'sini oluşturuyor.

BM-Kadın, bu durumu değiştirmek için dünya nüfusunun yüzde 70'ini temsil eden yaklaşık elli gelişmekte olan ülkede her yıl 360 milyar dolarlık ek yatırıma ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.

Temmuz ayında BM, SHK’lerin "tehlikede" olduğunu ilan etmiş ve 18-19 Eylül'de konuya adanmış bir zirveden sadece birkaç hafta önce bir "kurtarma planı" çağrısında bulunmuştu.

BM'ye göre, mevcut oranlarla 2030 yılında 575 milyon insan hala aşırı yoksulluk içinde yaşıyor olacak. Bunların 342 milyonu (yüzde 60’ı) kadın olacak. Bu da dünyadaki her on iki kadından biri anlamına geliyor.