Burcugül Çubuk: Erkek egemenliğe pabuç bırakmayacağız

Yeşil Sol Parti Kadın Konferansı'ndaki tartışmaları değerlendiren İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, parti olarak kadın örgütlülüğünü güçlendireceklerini ifade ederek “Hem parti içinde hem de sokakta erkek egemenliğine pabuç bırakmayacağız” dedi.

İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Yeşil Sol Parti Kadın Konferansı'na dair değerlendirmelerde bulundu. Burcugül Çubuk, kadınların özellikle örgüt içerisindeki erkek egemenliğinin yükselmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiğini söyledi. Yerelde yürütülen çalışmaların erkekler tarafından yönlendirilmeye çalışılması, alanlarının erkekler tarafından doldurulmaya çalışılması gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarına işaret eden Burcugül Çubuk, bu nedenle kadınların, kadın bilinciyle, feminist bilinçle partide bulunmasının zorlaştığını anlattıklarını belirtti. Burcugül Çubuk, “Bu noktada en temelde kendi örgütlülüğümüzü güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunu zaten konferansa katılımın yüksekliğinden de görebiliriz. Çok fazla kadın söz almak istiyor, sözünü söylemek ve tartışmak istiyor. Bu geçmiş yıllardan çok daha farklı bir durum. Olağan bir hali aştığımızı gösteriyor. Kadınların, kendi var olma hallerini tartıştıklarını gösteriyor” diye konuştu.  

FAŞİZM KADINLARA ÖZEL OLARAK YÖNELİYOR

AKP-MHP faşist iktidarıyla birlikte Türkiye ve Kurdistan’da kadınların yaşadığı sorunların çok daha ciddi boyutlara ulaştığını belirten Burcugül Çubuk; “Faşizm çok daha güçlü ve özel olarak kadınlara yönelimini arttırmış durumda” dedi.

ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Konferansta nafaka, engelli kadınlar için atılması gereken adımlar, kadınlara yönelik işkenceler,  kadın tutsaklara yönelik saldırılar ve tecrit gibi konuların da ele alındığını ifade eden Burcugül Çubuk, “Bu tartışmalar bağlamında aslında önümüze koyduğumuz birkaç şey var. Parti içerisinde örgütlülüğümüzü güçlendirmek ve kadın örgütlülüğünü genişletmek; güçlendirirken kadınların hem kadın hem parti çalışmalarında daha aktif katılmalarını sağlayacak, engelli kadınların da aktif katılmalarını sağlayacak mekanizmalar üretmek  gerekir” dedi.

 Türkiye ve Kurdistan'da birçok yerde kadın işçilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Burcugül Çubuk, “Mevsimlik tarım işçilerine dair çalışmalarımızda eksik kaldığımız, formal alanlarda çalışan kadınlara dair nerelerde eksiklerimiz olduğunu, bunun dışında informal alanlardaki, güvencesiz alanlardaki kadınlara dair nerelerde eksiklikte olduğumuzu, kadın işçilere dair neler yapabileceğimize tartışıyoruz bir yandan” şeklinde konuştu.

Burcugül Çubuk, son olarak şunları ekledi: “Bundan sonraki süreçte daha sokak hattını kullanan ve sadece vekillerle var olan bir sokak hattından bıktık. Bunun hayatta bir karşılığı yok. Yani bir polis karşısında sadece vekillerle eylem yapabildiğimiz bir düzenden de çıkmak istiyoruz. Bunların hepsini aslında toplumsal örgütlülükle engelleriz. Yarın iki gün sürecek bir karma konferansımız olacak. Buradan çıkarttıklarımızı oraya da götüreceğiz. Bundan sonraki hedefimiz, kendi örgütlülüğümüzü daha güçlendirmek. Hem parti içinde hem de sokakta erkek egemenliğine pabuç bırakmayacağız”