Halide Türkoğlu: Kobanê'ye saldıranlar düşecek!

Dünya Kobanê Günü’nü selamlayan HEDEP Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Kobanê’ye, kadın kazanımlarına saldıranlar düşecek” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Kürtçe başlayan Halide Türkoğlu, Kobanê’de kadınların öncülüğünde devrim gerçekleştiğini belirterek, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü kutladı.

Halide Türkoğlu, 9 yıl önce DAİŞ çetelerine karşı verilen destansı mücadelenin adının Kobanê olduğunu belirterek, “Kadınların direnişinin, mücadelesinin ışığıdır Kobanê. Demirli tellerle, duvarlarla örülen sınırları aşarak kadın örgütlülüğünün, yoldaşlığının buluştuğu mücadelenin adıdır Kobanê. Enternasyonal bir mücadeleyle devrimin yeşerdiği topraklardır. İşte bu destansı mücadele bugün tüm dünya kadınlarına ilham olurken, ‘Kobanê düştü düşecek’ diyenlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştır. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü bir kez daha kutlu olsun hepimize. Selam olsun düştükleri yerde yeşeren, filizlenerek büyüyen ve bugün jin, jiyan, azadî felsefesi etrafında tüm dünya kadınlarını buluşturan Kobanêli kadınlara” dedi.

 'KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE YENİ BİR YAŞAM KURULDU'

Büyük emek ve büyük bedellerle Kobanê’de yeni bir yaşamın kadınlar öncülüğünde ilmek ilmek örüldüğünü kaydeden Halide Türkoğlu, kadın komün köyleri, kooperatifleri, akademileri kurulduğunu ve her yönüyle inşa çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kobanê zaferine tahammül edemeyen iktidarın burayı bombalamaya devam ettiğini ifade eden Halide Türkoğlu, şöyle devam etti:

“Bitmeyen bir kin ve düşmanlıkla Kobanê halkları hedef alınıyor. Sivil yerleşim yerleri bombalanarak bu topraklar insansızlaştırılmak isteniyor. Başta kadınlar olmak üzere Kobanê halkları bir yandan yeni yaşamı inşa ederken, diğer yandan AKP-MHP iktidarının saldırılarına karşı direnişini sürdürüyor. Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; tüm bu saldırıların temelinde Kürt halkına, onun değerlerine, Kürt halkının elde ettiği statüye tahammülsüzlük vardır. Kobanê’ye atılan her bomba halkların, kadınların inşa ettiği yeni yaşama atılmaktadır. Kadın köylerine, komünlerine, akademilerine atılmaktadır. Ülkedeki kadınların sofrasından, ekmeğinden çalarak Kobanêli kadınların yaşamları bombalanmaktadır. Tüm dünya kadınlarının birlikte gerçekleştirdiği enternasyonal devrimdir, bombalanmak istenen.”
Halide Türkoğlu, DAİŞ zulmüne karşı verdikleri direnişle, inşa ettikleri yeni yaşamla kendilerine ilham olan Kobanêli kadınlarla dayanışmaktan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Halide Türkoğlu, “Tüm savaş aygıtlarınız ile saldırıldığınız Kobanê’yi düşüremeyeceksiniz. Tıpkı 9 yıl önce düşüremediğiniz gibi. Çünkü Kobanê halkların bahçesidir, kadınların emeği ve direnişidir. Bombaların altında özgürlük türküleri ile seslerini tüm dünyaya ulaştıran kadınların mücadelesinin sonucudur. Gülüşleri, inançlarıyla son nefesine kadar savaşmaktan vazgeçmeyerek, IŞİD zulmüne son veren kadınların iradesi karşısında hiçbir güç başarılı olamayacaktır” diye konuştu.

 KOBANÊ DAVASI

 DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarına karşı yapılan protestoları hatırlatan Halide Türkoğlu, şöyle konuştu: “Dünyanın dört bir tarafından Kobanê direnişi selamlanırken, çağrılar yapılarak 1 Kasım Dünya Kobanê Günü olarak ilan edilirken, AKP-MHP iktidarı 6 yıl sonra Kobanê Kumpas Davasını açtı. Yetmedi bu davayı partimizin kapatılma gerekçesi olarak sundu. Gizli tanık ifadeleriyle, uydurma iddianamelerle hazırlanan bu davanın bir kumpas davası olduğu her gün yeni bir bilgiyle tescillendi. Adı iktidara yakınlığıyla anılan kişiler mahkeme heyetine başkan olarak atandı. Mahkeme heyeti başkanının suç örgütleri ile olan ilişkileri ifşa edildi. Mahkemeye yeni bir başkan atanmak zorunda kalındı. Yine dosyalarda unutulan gizli bilgi notları ile bu davanın bir kumpas davası olduğu bir kez daha açığa çıktı. Gizli tanık beyanlarının hiçbir somut dayanağının olmadığı ortaya çıktı. Her türlü hukuk skandalının işlendiği bu dava, tüm usulsüzlüklere rağmen devam ediyor."
Sincan Cezaevi Kampüsünde canlandırılan yargı tiyatrosu oyunu ve kumpas düzeninin kadınların savunmalarıyla bozulduğunu belirten Halide Türkoğlu, “Arkadaşlarımız çıktığı her duruşma da erkek egemen iktidarı yargıladı. Erkek egemen iktidarın Kürt düşmanlığını, kadın düşmanlığını yargıladı. Yargılamaya da devam ediyor. Arkadaşlarımız içerde bizler ise bulunduğumuz her yerde Kobanê Devrimi, kadın devrimidir demekten vazgeçmeyeceğiz. Kobanêli kadınlarla dayanışma içerisinde olmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. Tıpkı Kobanê’de, Şengal’de olduğu gibi bu davanın kazananı da kadınlar olacak. Bizler olacağız. Çünkü haklıyız. İnsanlık suçu işleyenlerin yanında değil, bu suça karşı mücadele eden kadınların yanındayız” dedi.

 
3. YOL


Kobanê’nin düşmediği ve düşmeyeceğine vurgulayan Halide Türkoğlu, şunları söyledi: “Kobanê’de kadınlar öncülüğünde inşa edilen yeni yaşam modelini hayata geçirenler, Kobanê topraklarında 3’üncü Yol’un mümkün olduğunu göstermiştir. 3’üncü Yol, Demokratik Cumhuriyet fikrinde buluşanların ortak yaşamda ısrar edenlerin, direniş modelini yaratmıştır. Kobanê; farklılıkları ile bir arada eşit, adil ve ortak bir yaşamın mümkün olduğunun göstergesidir.
Hiçbir güç, hiçbir tank, hiçbir silah, binbir emek ve bedelle gerçekleştirilen bu devrimi yıkacak bir güce sahip değildir. Bu kapsamda tüm kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte mücadelemizi ve örgütlülüğümüzü büyüterek Kobanê’ye yönelik gerçekleşen saldırılara karşı duralım. Sincan Cezaevi Kampüsünde Kobanêli kadınlarla dayanışma içerisinde oldukları için yargılanmak istenen kadın yoldaşlarımızla dayanışmayı büyütelim. Sözlerimi bitirmeden önce mücadelemizin ilham kaynağı olan Kobanê’de destanlaşan kadınlara sözümüzü yineliyoruz. Arîn, Kader, Sibel, Hevrîn Xelef ve bu uğurda yaşamını yitiren tüm kadınlara sözümüzdür. Kobanê düşmedi, düşmeyecek. Kobanê’ye, Kobanê’deki kadın kazanımlarına saldıranlar düşecek.”