Hevsel' bahçelerinde'barış' ağaçları dikildi

TJA, “Jin, jiyan, azadî ile özgürlüğe doğru" kampanyası kapsamında savaşlara karşı "barış" ağaçları dikti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), "Jin, jiyan, azadî ile özgürlüğe doğru” kampanyası çerçevesinde Amed'in Sûr ilçesinde bulunan Hevsel Bahçeleri'nde açıklama yaparak, ağaç dikti. Etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar, “Jin, jiyan, azadî”, “Biji berxwedana Rojava” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla açıklama yapacakları noktaya kadar yürüdü. 

Hevsel Bahçeleri'ndeki etkinlikte konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, "kadın yüzyılı" olarak nitelendirdikleri 21’nci yüzyılda Kürt kadınlarının büyük bir mücadele yürüttüğünü ifade etti. Sultan Yaray, Kurdistan coğrafyasında yürütülen özel savaş politikalarına dikkat çekerek, "Bu çoklu saldırıların İmralı'da uygulanan tecridin bir sonucu olduğu da görülüyor" dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik süren mutlak tecridin sorunları derinleştirdiğini vurgulayan Sultan Yaray, "Tüm toplum tecrit altında" dedi.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, şunları dile getirdi:

"Her türlü suç işleniyor. Faşist rejimler yüzünden erkekler güç kazanmaya çalışıyor, dolayısıyla savaşlar oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde sivillere yönelik saldırı kabul edilemez ve sivillerin öldürülmesi insanlık suçudur. Bu suçun cinsiyeti, ırkı, dili ve dini yoktur. Savaşa karşı barışı savunuyoruz. Bu savaşlara karşı kadınların mücadelesi elbette büyüyor

Kadın düşmanı faşist rejimler, her gün düzenlediği operasyonlarla binlerce kadını tutuklayıp, hapsediyor, yargısal şiddeti kaçınılmaz kılıyor. Kürtlere, kadınlara, siyasetçilere, gazetecilere, aktivistlere, işçilere, farklı kimlik ve inançlara sahip gruplar, düşmanca politikalarla bastırılmaya çalışılıyor. 

Savaşa, erkek zihniyetine karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Doğayı korumalı, kadını korumalı, yaşamı korumalı, kadının özgürlüğünü arttırmalıyız. Hayatı büyütün ve hayat ağacını dikin. Rojava'da, Filistin'de, Afganistan'da ve dünyanın tüm ülkelerindeki çocuklar ve kadınlar için bir ağaç dikelim."

HEDEP Amed Milletvekili Sevilay Çelenk ise, "Savaşa karşı barışı isteyen her zaman kadınlar. Kadınlar barış isteğinden hiçbir zaman vazgeçmeyecek. Savaş hiç bitmeyen bir ideoloji ve kendini sürekli yeniliyor. Savaşlar eski savaşlar değil, biz de barış dilimizi yenilemeliyiz. Yeni döneme uyarlanmış bir barış diline geçmeliyiz. Bunu ancak kadınlar yapar" dedi. 

Kadınlar, daha sonra savaşa karşı "barış" ağaçları dikti. Her bir ağaca isim verilirken, etkinlik seslendirilen ezgilerle sona erdi.