Kadın Zamanı Derneği'nden rapor: Güvenilir alanlar çoğaltılmalı

Kadın Zamanı Derneği hazırladığı 7 aylık rapor hazırlayarak, "Kadınlar için güvenilir alanlar çoğaltılmalı” denildi.

Kadın Zamanı Derneği, Ocak-Temmuz tarihlerini kapsayan 7 aylık Danışma Merkezi Raporu’nu yayımladı.

Raporda yer alan başvuru alma komisyonunda, artan kira fiyatlarının kadınlara yansıması ve erken yaşta zorla evlendirilmeye değinildi. Kadınların işten çıkarılma korkusuyla güvencesiz çalıştırıldığı ve emek gücünün karşılığını alamadığı için çok ciddi ekonomik şiddete maruz bırakıldığının belirtildiği raporda, zor şartlarda iş bulan kadınların ise ev kiralamak istediğinde yüksek rakamlar ve ev sahipleri tarafından tacize uğradığı ifade edildi. Raporda, şöyle denildi: “Yalnız yaşayan kadın devamlı kiraya yapılan-yapılacak olan zamlarla taciz ediliyor. Boşanmış kadınlara karşı ev sahiplerinde çok ciddi bir önyargı bulunmakta. Yasal zam oranının dışındaki artışı kabul etmeyen kadınlar bulundukları mahallede güvensiz alanlara çekilmek isteniyor. Sık sık kapıya giden ev sahipleri ya da emlakçılardan dolayı kadınlarda anksiyete başlangıçları ya da farklı çok ciddi psikolojik sıkıntılar başlangıç gösterebiliyor.”
Erken yaşta evlendirilme konusunun da yer aldığı raporda, erken yaşta evliliğin ana nedenin ekonomik sebepler ve evliliğin dini kurumlar üzerinden sık sık dillendirilmesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, şunlar kaydedildi: “Evlendirilme yaşının dini kurumlar üzerinden devamlı dile getirilmesi aile içindeki erkeği güçlendirmekte ve talebini meşrulaştırmaktadır. Halbuki her birey yaşamı için kendisi karar vermeli ve adım atmalıdır. Kız çocuklarının ve genç kadınların kendi yaşamları hakkında ve evlilik gibi kadının tüm yaşamını, geleceğini etkileyecek konularda çevresindeki erkekler karar veren olamaz.”
Raporda, 6 Şubat Mereş merkezli meydana gelen depremin kadınlarda yarattığı etkilere değinildi.
Kadınların hukuki destek taleplerine ulaşmalarının yollarının zorlaştırıldığına yer verilen raporda, 6284 sayılı kanunun uygulanmaması nedeniyle kadınlarda güvensizliğe yol açtığı ve bundan dolayı şiddet gördükleri evlere dönmek zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

 'KADINLAR İÇİN BİR DÜNYA İNŞA EDENE KADAR...'

Raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi: “Kadınlar şiddete maruz bırakıldıkça, şiddete dair başvuru mekanizmaları daraltıldıkça başvurular artmaya devam edecektir. Şiddetin artıyor olmasındaki sebepler ortadan kaldırılmalı, kadınlar için güvenilir alanlar çoğaltılmalıdır. Şiddeti engellemek, önlemek ve ortadan kaldırmak Kadın Zamanı’nın var olma sebebidir. Ve bu sebepler ortadan kaldırılana, kadınlar için yaşanası bir dünya inşa edilene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”