Katledilen Nagihan Akarsel, şehadet yıl dönümünde anıldı

Türk devleti-KDP ortaklığıyla katledilen Nagihan Akarsel, Cihanbeyli’deki mezarı başında anıldı.

Güney Kurdistan'ın Silêmani kentinde Türk devleti ve KDP işbirliğiyle katledilen Jineolojî Akademisi üyesi Gazeteci-Yazar Nagihan Akarsel, şehadetinin birinci yıl dönümünde anıldı.

KONYA
Anmaların ilki Akarsel’in, Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bağlı Gölyazı Mahallesi’ndeki mezarı başında yapıldı. Anmaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Adalet Kaya, Zeynep Oduncu, Sebahat Erdoğan ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara ve Konya yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İç Anadolu Bölgesi sözcüleri, Jinolojî Dergisi çalışanları, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) üyeleri ile Akarsel’in ailesi ve akrabaları katılım sağladı.
Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Nagihan Akarsel'in nahif kişiliğiyle, dingin, sakin yaklaşımıyla kendilerine hep direnişin bambaşka türlerini anlattığını belirtti.
Kaya, "Nagihan’ın bize açmış olduğu o aydınlık yolu yürümekten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

MÊRDÎN
Nagihan Akarsel için TJA tarafından Mêrdîn’de anma etkinliği düzenlendi. HDP İl Örgütü binasında gerçekleştirilen anmada, salona Nagihan Akarsel fotoğrafları asılıp mumlar yakıldı. Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı anmada, sinevizyon gösterimi yapıldı.

 ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA, HDP il binasında anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmada konuşan HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Şükran Efetürk, kadın özgürlüğünün hâkim olduğu demokratik sistemi kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceklerini ifade ederek, “Nagihan’a sözümüz mücadelemizi yükseltmek olacaktır. Kalemini de, sesini de, hayallerini de asla yarım bırakmayacağız. Bizler Nagihan’ın bıraktığın yerden kalemini aldık, sesini sözünü bulunduğumuz her yerden en güçlü şekilde duyuracağımızın bir kez daha sözünü veriyoruz. Jin Jiyan Azadî sloganımızı en güçlü şekilde haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

MERSİN 
HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, HDP il binasında düzenledikleri etkinlik ile Nagihan Akarsel'i andı. TJA aktivisti Ayşe Etiz, hiçbir tekçi anlayışa mahkûm olmadıklarını kaydederek, "Kadınları görmezden gelen, kazanımlarını, emeklerini gasp eden erkek egemenliğine, kapitalizme, erkek-devlet şiddetine, ekolojik kırıma karşı mücadeleyi büyütüyoruz. Biz kadınlar mücadele hattımızı her daim büyüterek bu meşakkatli yolda özgürlük mücadelemizi büyüterek özgün, özerk yaşamımızı ilmek ilmek öreceğiz" dedi. 

İZMİR 

TJA’nın Nagihan Akarsel için HDP İzmir il binasında düzenlediği anmaya ise Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk ve çok sayıda kişi katıldı. Sinevizyon gösteriminin gerçekleştirildiği anmada sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Anmada konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili Burcu Gül Çubuk, daha önceden tanışma fırsatı bulduğu Nagihan Akarsel’in dünyayı içine sığdıran bir yapıya sahip olduğunu söyledi.  Burcu Gül Çubuk, “Bugün Nagihan’ı her yerde anlatan bir hayat devam ediyor. Özellikle kadınlara yönelik suikastlar ve özel bir yönelim var. Ancak bu başarıya ulaşmayacak. Nagihan gibi arkadaşlarımız her yerde kadın mücadelesini yükseltmişler ve bize miras bırakmışlar. Nagihan’ın arkasından 'Jin jiyan azadî' demek çok anlamlı. Onun bıraktığı yerden biz devam edeceğiz” dedi.

WAN

Wan’da HDP il binasında düzenlenen anma etkinliğinde de salona Akarsel’in resimleri asıldı. TJA aktivisti Hatice Kiye, asıl saldırının mücadeleyi geriletmek için yapıldığını ifade etti. Nagihan’ın katledilmesi ardından Evîn Goyî’nin de Paris’te katledildiğini hatırlatan Hatice Kiye, şöyle konuştu: “Ne yaptılarsa mücadelemizi geriletemediler. Çünkü bizler attığımız her adımda onların mücadelesine olan bağlılıkla bıraktıkları yerden sürdürüyoruz.” 

Ardından konuşan Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Neslihan Şedal ise, “Nagihan’ın katledilmesiyle, öncülüğünü yaptığı kadın mücadelesi, özgür kadın kimliği ve özgür toplumun değerleri hedef alınmak istendi” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Nagihan Akarsel’in yaşamını anlatan sinevizyon gösterildi. Anmaya katılan kadınlar sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı attı. 

İSTANBUL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağcılar İlçe Örgütü’nde anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğinin düzenlendiği salona bir masa üzerine Akarsel’in fotoğrafı konularak mumlar yakıldı. “Jin jiyan azadî” sloganının atıldığı anmada, “Bi jin jiyan azadî’yê ber bi azadiyê ve” pankartı açıldı. Anmaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Barış Anneleri, HDP ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ilçe yönetiminin yanı sıra çok sayıda gazeteci de katıldı.

Söz alan Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, “Nagihan Akarsel mücadelenin kendiydi, hakikatti” dedi. Nagihan Akarsel’in büyüttüğü hakikati her zaman yaşatacaklarını vurgulayan Başalan, “Biz ‘21’inci yüzyıl kadın yüzyılı olacak’ iddiamızın arkasındayız. Her an içimizdeki hakikati büyütüyoruz. Nagihan Akarsel’in bıraktığı mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

MKGP Üyesi Marta Sömek de Nagihan Akarsel şahsında Kürt kadınların hedef alındığını belirtti. Akarsel’in kaleminin “Jin jiyan azadî” felsefesine yöneldiğini belirten Sömek, “Sıkılan kurşunlar Nagihan’ın ısrarcı kalemini kıramadı” dedi. Sömek, mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Son olarak Jineoloji Dergisi çalışanı Sevcan Kadiroğlu söz alarak, Nagihan Akarsel’in “Kürt kadın kimliği nasıl olmalı, anlamlı yaşam nasıl olmalı?” soruları üzerinden çıktığı bir kadın yolculuğu olduğunu söyledi. Sevcan Kadiroğlu, “Bizler bu arkadaşların mücadelesinin bilincinde olarak mücadele içinde yar alıyoruz. Katlederek bizi yenemeyecekler” dedi.

Ardından sinevizyon gösterimi yapılırken Jineoloji Dergisi çalışanı Dilovan Aktı, “Ar û Nan” isimli şiiri okudu. Anma, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) seslendirdiği Kürtçe stranlarla son buldu.