Macron kürtaj hakkını Anayasa’da güvence altına almak istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazar günü dijital medya hesabından yaptığı açıklamada, kadınların gebeliği gönüllü olarak sonlandırma (kürtaj) özgürlüğünü Anayasa’da güvence altına almak istediğini açıkladı.

Emmanuel Macron Instagram ve X hesabında yaptığı açıklamada kürtaj için "Anayasamızda güvence altına alacak" diyerek, bir anayasa tasarısının bu hafta Danıştay'a gönderileceğini duyurdu.

"Yıl sonuna kadar Bakanlar Kuruluna sunulacak" diyen Macron, böylece "2024'te kadınların kürtaja başvurma özgürlüğü geri döndürülemez olacak" diye yazdı.

Bir buçuk yıl önce ABD genelinde kürtaj hakkını garanti altına alan kararın iptal edilmesiyle ortaya çıkan endişelere yanıt olarak Emmanuel Macron 8 Mart'ta kürtaj için taahhütte bulunmuştu.

AMAÇ BU HAKKIN GERİ ALINMASINI ZORLAŞTIRMAK

Mevcut durumda yasayla tanınmış bir hak olan kürtajın Anayasa'da yer alması, yasa koyucuların bu hakkı ortadan kaldırmaya ya da ciddi şekilde zayıflatmaya çalışmasını zorlaştıracak.

Kasım 2022'de solcu parti LFI parlamento grubu başkanı Mathilde Panot, "hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması hakkını" garanti altına alan bir anayasa tasarısını Meclis'te ilk okumada kabul ettirmişti.

Senato da şubat ayında tasarıyı onayladı ancak tasarıda "hak" yerine "kadının kürtaja başvurma özgürlüğü" ifadesi yer aldı.