Nagihan Akarsel Qamişlo’da anıldı

4 Ekim 2022’de işgalci Türk devleti tarafından Silêmaniyê’de katledilen Nagihan Akarsel, şehadetinin birinci yıl dönümünde Qamişlo’da anıldı.

Nagihan Akarsel, bugün de Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Jinerji Günleri eylemiyle anıldı.

Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Nagihan Akarsel’i anmak için konuşan Rojava Üniversitesi Sözcüsü ve Jineolojî bölümü öğretim üyesi Rende Mistefa “En başta gelen tüm misafirleri selamlıyoruz. Bugün burada Şehit Nagihan Akarsel’i anmak için toplandık. Jinerji Günleri bizi bir araya getirdi. Nagihan Akarsel araştırmacı, gazeteci, savaşçı ve paha biçilmez bir emekçiydi. Kalemiyle kadın bilimini ilerletti. Her zaman kadınları tanımak ve onları bir araya getirmek istiyordu. İşini büyük bir aşkla yapıyor ve engelleri tanımıyordu. Hayalleri ve idealleri çok büyük olduğu için şehadeti de çok ağırdı. Jineoloji çalışmalarında hem üretken hem de kadınların dostuydu. Birçok önemli esere imza attı ve araştırmalarda yerini aldı. Pek çok insanı kadın özgürlüğü konusunda eğitti. Üniversitenin kuruluşunda jineolojinin enerjisini bize aktardı.Devam etmeli ve onun hayallerini gerçekleştirmeliyiz. Nagihan Akarsel özgür ve bilgili bir kadın olduğundan hedef alındı. Nagihan Akarsel şahsında kadınların iradesini kırma istediler. Nagihan Akarsel'in üzerimizde emeği bulunuyor. Şehitlerimizle gurur duyuyor ve mücadelemizi büyütüyoruz. Bizim irademizi kıramazlar. Üniversitenin jineoloji adıyla her zaman ‘Jin, Jiyan, Azadî’ diyeceğimizi söylüyoruz” dedi.

‘NAGİHAN AKARSEL ÖZGÜRLÜK YOLUNDA YÜRÜYORDU’

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Komutanı Jiyan Bengî ise, “Burada bulunan herkesi selamlıyoruz. Bugün Nagihan Akarsel’i anmak için toplandık. Nagihan Akarsel’in anısıyla direnen, inşacı ve kadınlar için özgürlük isteyen tüm kadınları anıyoruz. Kadınlar her yerde ayağa kalkmalı çünkü karanlık bir hayatın bir yaşam olmadığını biliyorlar. Düşman saldırıları giderek artıyor. Acımasız bir zihniyete sahipler ve insanlığı sevmekten uzaklar, kendilerini dayatmaya, acizliklerini göstermeye çalışıyorlar. Kadın mücadelesinin durdurulamayacağını, umutlarımızın kırılmayacağını düşünmediler. Canımız acıyor ve dostlarımızı özlüyoruz ama direnmek zorundayız. Bu acıyı hissetmek teslim olmamızı sağlamaz, tam tersine öfkelenmemizi sağlar. Bu acı ölüm acısı değil, bu acı aşkın ve özgürlük özleminin acısı. Buranın kadınları ile dünyanın kadınları dosttur. Arkadaşlarımızı katlederek bizi kırmak istiyorlardı ama biz kırılmadık. Bugün mücadelenin gücünü yükseltiyoruz. Kadınlar mevcut baskı ve iktidarı kabul etmiyor. Bu kadın savaşçılar özgürlüğümüzün temelidir. Nagihan Akarsel özgürlük yolunda yürüdü ve biz de o yolda devam ediyoruz. Nagihan Akarsel'e sözümüz, her zaman onların doğru yolunda yürüyeceğimizdir” diye konuştu.

‘JİNERJİ ÜRETİCİ KADINLARIN ENERJİSİ ANLAMINA GELİYOR’

Öğretmen Nûrşan Hisên de, Jinerji’nin anlamını değerlendirerek, “Nagihan Akarsel şahsında bütün şehitlerimizi anıyoruz. Şehadetinin birinci yıldönümünde insan ne de az kalacak. Bugün Nagihan Akarsel'i Jinerji günleriyle anlamlandırmaya çalışıyoruz. Nagihan Akarsel'den söylemlerini hissediyoruz ve an be an yaşıyoruz. Nagihan Akarsel'i aramızdan ayrılmış olarak görmüyoruz. Bizi tanıştıran felsefe ve sosyolojiyi an be an yaşıyoruz. Nagihan Akarsel'in yarattığı Jinerji terimi, bir kadının güzel enerjisini ve güzelliğini akıtmasıyla jinerjiye dönüşüyor. Kadın ve enerji bir araya geldiğinde enerji ortaya çıkar. Bu söz Nagihan Akarsel tarafından yeni bilimle ortaya çıkarılmıştır” diye konuştu.

Ardından Hesekê şehri Hîlala Zêrîn, “Jin, Jiyan Azadî” adıyla bir tiyatro oyunu sergiledi. Daha sonra Koma Şehit Elefterya dengbêji olarak şarkılarını seslendirdi. Öte yandan Nagihan Akarsel’in yazdığı “Ben Nisan’ım” şiiri seslendirildi. Ve son olarak xwebûn öyküsü gösterildi.

Anma töreni ‘Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla son buldu.