Newaya Jin’ın Kasım sayısı çıktı

Newaya Jin gazetesinin Kasım sayısı "Jin dînamîka parastina şoreşê ye” (Kadın devrimin savunma dinamiğidir) manşetiyle çıktı.

Demokratik Birlik Partisi Eş Başkanlık Üyesi Foza Yûsif ile yapılan röportajı manşetine taşıyan Newaya Jin; “27 Kasım”, "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi, “femicide karşı kadın mücadelesinin belirleyiciliği”, “Eko-mücadele” ve “göç” gibi iç içe geçen birçok gündem başlığına da yer verdi.

Kasım sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 26 Kasım 1996 tarihli ‘Zafer yılları’ çağrısı da yer alıyor.

KOBANÊ RUHU CANLANDIRILMALI

3. Dünya Savaşı kapsamında dünya ve bölgede yaşanan gelişmeler, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik son saldırıları ve bu saldırılara karşı Kürtlerin pozisyonuna dair Newaya Jin Kürtçe servisinin sorularını yanıtlayan PYD Eşbaşkanlık Üyesi Foza Yûsif önemli tespitlerde bulundu.

Saldırıların temelinde Kürt soykırımını tamamlama ve kadın devrimini boğma hedefinin olduğunu hatırlatan Foza Yûsif, Kobanê direniş ruhu yeniden canlandırılmalı’ dedi. Bölgede yaşanan kriz ve savaşın tek çözümünün demokratik uluslar projesi olduğunu ekledi.  

TECRİDİ KIRMAK TARİHSEL SORUMLULUKTUR

Gazete, İmralı tecridi ve 10 Ekim hamlesine de geniş yer verdi. 3. Dünya Savaşı kapsamında Kürt ve Kurdistan’a biçilen rolü irdeleyen gazetenin yeni yazarlarından Rûşen Samsat, dikkatleri İmralı mutlak tecridine çekti.  

“Sistemli-planlı mutlak İmralı tecridine rağmen Rêber Öcalan'ın kadın özgürlükçü paradigması ideolojik ve moral güç kaynağı olmaya devam ediyor” yorumunu yapan Rûşen Samsat, tecridi kırmanın diyalektik olarak kadın özgürlük mücadelesinin tarihsel sorumluluğu olduğunu belirtti.

ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN GLOBAL KAMPANYA’

10 Ekim kampanyasının çağrıcılarından olan İtalyan aktivist Veronica Maio, kampanyanın kapsamı ve hedeflerine dair detayları Newaya Jin’e değerlendirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlükçü paradigmasının kendisini etkileyen boyutlarını da paylaşan Veronica Maio, feminist, sosyalist ve demokratik örgütlere alternatifi inşa etmek için gücünü ortaklaştırma çağrısında bulundu.

‘BÖLGENİN GELECEĞİ DEMOKRATİK KONFEDERALİZMDE’

“3. Dünya Savaşı'nın en kanlı ve tehlikeli dönemecine girildiğinin altını çizen Havin Güneşer, gelinen aşamada Uluslararası Komplo’nun boyutlarının ve kapsamının daha da anlaşılır olduğunu vurguladı. Kürtlere reva görülen “öl/öldür” ikilemine karşı, Abdullah Öcalan’ın “yaşa/yaşat” alternatifini sunduğunu ifade eden Havin Güneşer, “bölgedeki şiddet sarmalından çıkışın yol haritası Demokratik Konfederalizmde’dir” dedi.

‘ZAFER YILLARI’NA ÇAĞRI

Gazete, Kürtlerin yeniden dirilişi anlamını taşıyan 27 Kasım’a dair de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 26 Kasım 1996 tarihli “Partileşmek en büyük güçtür” başlıklı değerlendirmesine yer verdi. Önemli tespitlerin yer aldığı değerlendirmede Kürt Halk Önderi şu çağrıyı yapıyor:

“Önümüzdeki günlere büyük bir aydınlık, büyük bir başarı umudu ile tüm PKK’lileri ve onun dostlarını yenilmezliğe götüren partiye sahip çıkmaya, bundan sonraki yılları mutlaka zafer yılları haline getirmeye çağırıyorum.”

İNSANLIĞIN AYDINLIK YÜZÜNÜN TEMSİLİ

PKK’nin 45. yıl dönümüne dair analiz yazısını ise Hêja Zerya yaptı. Baştan itibaren bir kadın partisi olma özelliği taşıyan PKK’nin, PJKK’den PAJK’a uzanan kadın partileşmesini doğurması ile kadın devrimi ve kadın özgürlük paradigmasına giden yolu döşediğini hatırlattı. Hêja Zerya, “PKK ve PAJK, insanlığın aydınlık yüzünü ve arayışını temsil etmekte, insanlığı özgürlük ahlakı ve kültürü etrafında buluşturmaktadır" dedi.

HER KRİZDEN ÖZGÜRLÜK LEHİNE ÇIKIŞ

Haskar Kırmızıgül Kasım sayısındaki makalesinde; çağın acımasız karakterine meydan okuyacak akla, çıkışa ve cesarete dair soru işaretlerini irdelerken, Yurdusev Özsökmenler ise, çağın büyük sorununa dönüşen göç gerçekliğine işaret etti, ‘göçün feminizasyonu’ ardındaki nedenleri sıraladı.

Gazetenin ekoloji yazarlarından Güler Yıldız, ‘Sermayenin dişlerini kadınlar sökecek!’ başlıklı makalesinde, dünyanın 6’ncı büyük kitlesel yok oluş evresinin nedenlerine dikkat çekti. ‘Ekolojik yıkım çağındayız’ tespitini yapan Güler Yıldız, kadınlar rehberliğindeki eko-mücadelenin vazgeçilmezliğini anımsattı.

Mo Nic Goil ise, İskoçya kırsalında gerçekleştirilen jineolojî kampında yürütülen tartışmalara dair ipuçlarını paylaştı.

BAKUR’DAN ROJHILAT’A KADIN GÜNDEMİ

Kürtçe sayfalarda, HEDEP Amed Milletvekili Halide Türkoğlu ile, TJA’nın başlattığı “Bi Jin Jiyan Azadî ber bi azadiyê ve” kampanyası ile Yeşil Sol Parti Kongresi'nin sonuçlarına dair Roza Metîna’nın yaptığı röportaja yer verildi.

Gazetenin yeni yazarlarından Zîlan Vejîn ‘Li girtîgehên Îranê çi bi serê jinan tînin?’ sorusu ile okurun yönünü İran cezaevlerine çevirirken, Şervîn Nûdem ise Kuzey ve Doğu Suriye’de yürütülen jineolojî çalışmaları kapsamını ve örgütlülüğünü anlattı.

Yeni Sayı’da, Nobel Barış Ödüllü İranlı İnsan Hakları Savunucusu Narges Mohammadi ile İskoç kadın mücadelesi aktivisti Nora Connolly O’Brien’in biyografileri de yer aldı.