Saarbrücken’de anma: Bêrîtan’ın meşalesi hiç sönmedi

Saarbrücken’de düzenlenen Ekim Ayı Şehitleri anmasında konuşan Dilpak Doğa, “Şehit Bêrîtan’ın 25 Ekim’de yaktığı özgürlük meşalesi günümüze kadar hiç sönmedi, farklı yerlerde farklı zamanlarda yaşam buldu ve bulmaya devam ediyor” dedi.

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Şirin Elemhuli Kadın Meclisi’nin organizesiyle Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Çok sayıda Kurdistanlının katıldığı anmada şehit aileleri adına Dayika Zero ve Bavê Zerdeşt söz aldı. Şehit aileleri her koşulda şehitlerin anısına bağlı kalacaklarını vurguladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik İmralı tecrit sisteminin yıkılmasının ve Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını bertaraf etmenin ancak örgütlülüğün ve mücadelenin daha fazla büyütülmesiyle mümkün olacağının altı çizildi.

Anmada Avrupa Kürt Kadın Hareketi Üyesi Dilpak Doğa da bir konuşma yaptı. Doğa, “Ekim ayı bir hüzün ayı. Şehit Bêrîtan (Gülnaz Karataş) başta olmak üzere kadın ordulaşmasına öncülük eden, büyük değerler yaratarak özgürlük ölçülerimizi ortaya koyan birçok kadın komutanımızın, yoldaşlarımızın şehit düştüğü bir aydır ekim ayı. Bêrîtan arkadaşın 25 Ekim 1992’de işgalcilere, gericiliğe en anlamlı cevabı vererek aslında ihanete karşı nasıl bir tavrın ve mücadelenin sahibi olmamız gerektiğini bizlere göstermiştir. Şehit Bêrîtan’ın yaktığı özgürlük meşalesi mücadele tarihimiz boyunca hiç sönmedi, farklı yerlerde farklı zamanlarda yaşam buldu ve bulmaya devam ediyor. Meşale gittikçe büyüdü ve her yerde farklı bir isim aldı; Gurbetelli Ersöz oldu, Hêlîn Çerkes, Meryem Hazar, Gülnaz Ege, Berçem Cilo, Arîn Mîrkan, Gelhat Gabar oldu ve Ankara’da dönemin Apocu fedai ruhunun temsili olan Rojhat Zilan ve Erdal Şahin oldu. Zap, Avaşîn, Metîna’da, dört parça Kurdistan’da direnen ruh da aynı ruhtur. Bizler şehitler ölmez, onları yüreklerimizde, beynimizde ve ruhumuzda yaşamaya devam eder, diyoruz. Bizler sadece onlara kulak vereceğiz, onları anlamaya çalışacağız, tüm benliğimizle onları hissedeceğiz. Onlar bize doğruyu gösterecek, hakikati anlatacak. Bu vesileyle bir kez daha şehit Bêrîtan şahsında tüm Ekim Ayı Şehitlerini anıyor, yarım kalan hayallerini gerçekleştirme sözümüzü yineliyoruz” diye konuştu.

Anma sinevizyon gösteriminden sonra “Şehîd namirin” sloganlarıyla sona erdi.