Taliban rejimi doğayı da kadınlara yasakladı

Taliban rejimi, UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Bamyan vilayetindeki altı gölden oluşan Bend-e Emir (Emir Barajı) parkına kadınların girişini yasakladı.

Taliban, "başörtüsüne saygısızlığı önlemek" iddiasıyla Afgan kadınların UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bend-e-Emir Parkı'na erişimini yasaklama kararı aldı.

İnsan hakları örgütleri, turistik Bamyan vilayetinde muhteşem gölleriyle aileler arasında popüler olan parkın kadınlarının erişimine kapatılmasına “zalim karar” diye tepki gösterdi.

HRW: HER YER HAPİSHANEYE DÖNÜŞÜYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) kadın hakları müdür yardımcısı Heather Barr, "Kızları ve kadınları eğitimden, istihdamdan ve hareket özgürlüğünden mahrum bırakmakla yetinmeyen Taliban, aynı zamanda parkları, spor alanlarını ve hatta doğayı da ellerinden almak istiyor" dedi.

Açıklamada, "Duvarlar adım adım kadınların üzerine kapanıyor, her ev hapishaneye dönüşüyor" denildi.

Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelmesinden bu yana Taliban hükümeti, İslam'ı katı bir şekilde yorumlayarak Afgan kadınlarının haklarını sistematik bir şekilde kısıtladı.

İki yıl içinde önce ortaokullar, ardından üniversiteler kapılarını kadınlara kapattı. Parklar, spor salonları ve hamamlar da yasaklandı.

STK'lerde çalışmaları engellenen ve kamu hizmeti görevlerinin çoğundan dışlanan Afgan kadınları, evlerinden çıktıklarında da kendilerini tamamen örtmek zorundalar.