Tecavüzcülerin serbest bırakılması protesto edildi

Kadınlar, Mêrdîn’de bir kadına tecavüz ettikleri için gözaltına alınan biri korucu 3 kişinin serbest bırakılmasına karşı yürüdü.

Tevgera Jinên Azad (TJA/Özgür Kadın Hareketi), Mêrdîn'de genç bir kadına tecavüz ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 1'i korucu 3 kişinin serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı. Karayolları Parkı'nda düzenlenen eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kamuran Tanhan ve Beritan Güneş ile birlikte çok sayıda kadın katıldı.

HDP Mêrdîn İl Eşbaşkanı Berivan Bahçeci, “Kadına yönelik şiddet ve katliamlar derinleşerek artarken kadın katilleri, kadına yönelik suç işleyen failler bizzat erkek devletin yargısı, yasaları ile korunma zırhına alınmıştır” dedi. Bahçeci, Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden hayata geçirilen özel savaş politikalarını, iktidarın kolluk gücü eliyle yürüttüğünü dile getirerek, "Son olarak Mardin’de 22 yaşında bir kadına sistematik bir şekilde tecavüz eden biri korucu olan 3 erkeğin serbest bırakılmasından biliyoruz” diye konuştu.

'HER YERDE ÖZ SAVUNMAYI ÖRGÜTLEYECEĞİZ'

Bahçeci, Mêrdîn’de 3 failin serbest bırakılmasının Kürt kadınları üzerinde yürütülen özel savaş politikalarının sonucu olduğunu kaydederek, "Mücadelemizden tek bir adım dahi geri atmayacağız. Bulunduğumuz her yerde öz savunmayı örgütleyeceğiz. Kürt kadınları, gençleri düşüren kirli politikalarınıza karşı en büyük cevabı örgütlülüğümüz ve kadın özgürlük mücadelemizden aldığımız gücümüzle vereceğiz. Savaş, şiddet ve tecrit politikalarına karşı haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam devam edeceğiz" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, devletin 100 yıllık soykırım politikalarının Kürtler ve Kürt kadınları üzerinden sürdürüldüğünü, Kurdîstan’da 100 yıllık soykırım politikasının bu tür uygulamalar ile sürdürülmek istendiğini söyledi ve Bu politikalara karşı sessiz kalmayacağız. Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Kadınlar, sloganlar eşliğinde parktan HDP İl binasına kadar yürüdü.