Tigray'de tecavüz hala bir savaş silahı

Etiyopya’nın idari bölgesi olan Tigray’in dört bir yanından gelen tıbbi kayıtlar, cinsel şiddetin toplulukları korkutmak ve terörize etmek için kullanılmaya devam ettiğini gösteriyor.

İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR) ve Afrika Boynuzu Adalet ve Sorumluluk Örgütü tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Eritreli ve Etiyopyalı askerlerin, geçen yıl Kasım ayında imzalanan barış anlaşmasına rağmen Tigray’de yaygın ve sistematik bir tecavüz kampanyasını sürdürdüğünü ortaya koyuyor .

Çatışmanın başladığı Kasım 2020'den Haziran 2023'e kadar yüzlerce tıbbi kaydın kullanıldığı cinsel şiddeti belgeleyen ilk raporda sağlık uzmanları, çocukların öldürülmesi de dahil olmak üzere toplu tecavüz, cinsel kölelik ve cinayet vakalarını anlatıyor.

Raporda, Tigray genelindeki sağlık tesislerinde çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddete ilişkin 304 tıbbi kayıt incelendi; iki yıl süren iç savaşın ardından tüm düşmanlıkların durdurulmasına ilişkin varılan anlaşmaya rağmen 128 tecavüz vakasının yaşandığını gösterdi.

Raporun yazarlarından biri ve PHR'nin kıdemli program sorumlusu Lindsey Green, tıbbi kayıtların “korkunç” deneyimlerin bir resmini çizdiğini söyledi ve şunları ekledi: “Belgelediğimiz cinsel şiddet acımasızdır ve toplulukları korkutmanın ve terörize etmenin bir yolu olarak kullanılmaktadır.

Rapora göre cinsel şiddetten sağ kurtulanların yaşları sekiz ila 69 arasında değişiyor. Vakaların dörtte üçü (%76) toplu tecavüzlerden kaynaklandı. On hesap, birden fazla fail tarafından esir tutulan ve tecavüze uğrayan kişilere aitti. Bazı hastalar ayrıca saldırı öncesinde, saldırı sırasında veya sonrasında çocuklar da dahil olmak üzere aile üyelerinin öldürüldüğünü anlattı. Neredeyse tüm vakaların (%96) failleri, askeri ve paramiliter gruplardı.

Kadınlar şiddet gerçekleştikten ancak aylar sonra sağlık hizmetlerine erişebildiler ve saldırılar nedeniyle ciddi komplikasyonlar yaşadılar. Raporda, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, idrar kaçırma, rahim kanaması ve kronik pelvik ağrı sıralandı. Pek çok vakada tecavüz, hamilelikle ya da kadının HIV kapmasıyla sonuçlandı.

Etiyopya hükümetinin Tigray'de bölgenin iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne karşı askeri operasyonlara başlamasıyla Kasım 2020'de iki yıllık şiddetli bir çatışma başladı. Savaşta 600 bin insanın katledildiği tahmin ediliyor.