TJA’lı kadınlar: Tecavüzcü çeteleri koruma, yargıla

TJA, Avcılar ve Kartal ilçelerinde yaptığı basın açıklamasıyla Mêrdîn’de 3 tecavüzcüyü serbest bırakan yargıyı protesto ederek, sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mêrdîn’de 22 yaşındaki bir kadına sistematik tecavüzde bulunan biri korucu 3 kişinin serbest bırakılmasını protesto etmek amacıyla Avcılar ve Kartal ilçelerinde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Çeteyên tecawizkar neparêze, bidarizîne!” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Jin jiyan azadî” , “Kadın yaşam özgürlük”  sloganları atıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, anneler beyaz tülbentleriyle ön saflarda yer aldı.

Açıklamayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul 3’üncü Bölge Eşsözcüsü Gülistan Aydın yaptı. Özel savaşın özellikle Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden hayata geçirildiğini belirten Gülistan Aydın, cezasızlık politikasıyla şiddetin ve katliamların meşrulaştırıldığını söyledi. Devamla ise, “Bizler bu kirli politikaları İpek Er’in faili olan Musa Orhan’ın, 1347 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’nun kaybedilmesinde bir numaralı şüpheli olan Zaynal Abarov’un serbest bırakılmasından biliyoruz. Son olarak Mardin’de 22 yaşında bir kadına sistematik bir şekilde tecavüz eden biri korucu olan 3 erkeğin serbest bırakılmasından biliyoruz” diye belirtti.

KADINA ŞİDDET VE KÜRT SORUNU

Mêrdîn’de 22 yaşındaki kadına tecavüz etmekle yargılanan korucuların serbest bırakıldığını hatırlatan Gülistan Aydın, bunun erkek yargı eliyle devreye konulduğunu ifade etti. Gülistan Aydın, “Kürt sorununda çözümsüzlüğün dayatılmasının kadınlara şiddet ve katliam olarak yansımasıdır” dedi.

‘KİRLİ POLİTİKALARI TEŞHİR EDECEĞİZ’

“Kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, özellikle üniformalıların işin içine karıştığı olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz” diyen Gülistan Aydın, bulundukları her yerde “kirli politikaları teşhir” edeceklerini vurguladı. Gülistan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milliyetçilikle birleşmiş kadın düşmanlığı karşısında birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz! Mardin’deki davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Savaş, şiddet ve tecrit politikalarına karşı haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Korucu Yakup A. ile Çetin T., Harun Y. ve Suud Ö. derhal tutuklanmalıdır.”

KARTAL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kartal ilçe binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına TJA aktivistleri, HDP ve Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ilçe yöneticileri, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanı Kamile Kandal, Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı kitle adına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Bölgesi Eş Sözcüsü Dilber Demir okudu.

Açıklamayı Teyfik Neyzen Meydanı’nda yapmak isteyen kitle, HDP Kartal ilçe binasından çıkarak meydana doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün gerçekleştirdiği sırada kitlenin önünü kesen polis yasaklama kararı olmamasına rağmen yürüyüş yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Açıklama yapmakta ısrar eden kitle, “Jin jiyan azadî” sloganı ile ilçe binasına doğru yürüyerek, burada açıklama gerçekleştirdi.