CPJ’den Hewlêr’e: Beroşkî’yi bırakın, medyayı taciz etmekten vazgeçin

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Güney Kürdistan’da yaptığı haberler ve sanal ağlardaki paylaşımları nedeniyle Duhok mahkemesi tarafından bir yıl hapse mahkum edilen gazeteci Umêd Beroşkî’nin serbest bırakılmasını istedi.

CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Ignacio Miguel Delgado, "Serbest gazeteci Umêd Beroşkî'nincezalandırılmasıyla birlikte, Kuzey Irak Kürt yetkilileri, yerel gazetecilerin ve medya kuruluşlarının özgürce faaliyet gösterebildiği alanı daraltma konusundaki engelsiz kararlılıklarını bir kez daha gösterdi" dedi.

Delgado, "Kuzey Irak Kürt yetkilileri Beroşkî'yi derhal serbest bırakmalı, hakkındaki suçlamaları düşürmeli ve medyayı taciz etmeyi bırakmalıdır" çağrısında bulundu.

Gazeteci Beroşkî yaptığı haberler ve sanal ağlardaki paylaşımları nedeniyle hakkında açılan üç davada 22 Haziran günü Duhok Mahkemesi tarafından bir yıl hapse ve 240 bin dinar (165 ABD doları) para cezasına mahkum etmişti.

Iraklı parlamenterler Hacî Reşîd, Rêbwar Kerîm, Xalib Mihemed ve Serkewt Şemsedîn de Beroşkî’ye verilen cezaya ortak bir açıklama ile tepki gösterdi.

Parlamenterler, “Umêd Beroşkî’ye verilen cezayı, siyasi ve zalimane buluyoruz. Gazeteci Umêd Beroşkî’nin tek suçu gerçekleri yazmaktır. Bir an önce serbest bırakılmalı” dedi.